Hlavní obsah

Trojkoalice nechce šéfa Sněmovny, ČSSD nominovala Zaorálka

Právo, Novinky, trj, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených ve středu oznámili, že nebudou nominovat svého kandidáta do páteční volby předsedy Sněmovny. Zároveň vzkázali ČSSD, aby nominovala svého kandidáta. Sociální demokraté vzápětí nominovali Lubomíra Zaorálka, ale očekávají pro něj plnou podporu trojkoalice, jinak jeho kandidaturu zase stáhnou. O podpoře Zaorálka budou vedení jednotlivých koaličních stran jednat ve čtvrtek.

Článek

Trojkoalice tak ani nestihla představit jméno svého ohlášeného kandidáta, neboť si jeho nominaci nakonec rozmyslela. Reagovala tak na středeční návrh ČSSD, který spočívá v tom, že předseda Sněmovny pro případný třetí pokus o sestavení vlády navrhne toho, kdo bude disponovat písemnou zárukou, že ho podpoří minimálně 101 poslanců. [celá zpráva]

Návrh ČSSD je pro Topolánka přijatelný

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že návrh sociálních demokratů na odblokování volby předsedy Sněmovny pokládá trojkoalice za zajímavý.

"Vítáme posun v postoji ČSSD," řekl Topolánek s tím, že je připraven se sociálními demokraty o návrhu jednat. Přijatelný je pro něj prý kvůli tomu, že návrh nepočítá s automatickým pověřením Jiřího Paroubka třetím pokusem o sestavení vlády, nýbrž toho, za kým bude stát nejméně 101 poslanců.

"Splňuje to ten náš požadavek, že není předjímán ten třetí pokus pro ČSSD, ale začne diskuse po případných dvou neúspěšných pokusech právě nad tím, kdo má těch 101 hlasů," prohlásil Topolánek.

Topolánek se nedomnívá, že by předseda ČSSD Jiří Paroubek měl v záloze jednoho poslance trojkoalice, jenž by případnou vládu sociální demokracie podpořil. Topolánek uvedl, že kdyby Paroubek podporu takového přeběhlíka měl, už by byl dávno zvolen předseda Sněmovny.

ČSSD nominovala Zaorálka

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek po prohlášení předsedů stran trojkoalice podepsal nominaci Lubomíra Zaorálka na křeslo šéfa Sněmovny, kterou pak doručil volební komisi.

Její předseda Petr Tluchoř (ODS) Právu potvrdil, že Zaorálek je jediným kandidátem pro páteční volbu.

ČSSD pro Zaorálka ale očekává od trojkoalice plnou podporu. "Pokud nebude tato podpora jasně oznámena zítra (ve čtvrtek), tak bychom toho kandidáta stáhli," řekl ČTK šéf ČSSD a premiér Jiří Paroubek.

Bude-li Zaorálek v čele Sněmovny, vláda odstoupí hned v pondělí

Sociální demokraté oznámili, že pokud Zaorálek usedne v křesle šéfa Sněmovny, která zároveň ukončí svou ustavující schůzi, Paroubkova dosluhující vláda podá v pondělí demisi.

ČSSD zároveň upozornila, že ustavující schůze Sněmovny nekončí jen zvolením předsedy, ale celkovou volbou všech jejích orgánů. Kromě předsedy tak musí být zvoleni i nejméně dva místopředsedové a musejí být ustaveny i výbory Sněmovny.

"Vzhledem k tomu, že  v těchto  otázkách  doposud nebyla nalezena shoda všech politických stran, je ČSSD připravena ke konstruktivnímu a věcnému jednání s ostatními politickými stranami kdykoliv před páteční schůzí Sněmovny," stojí ve středečním prohlášení ČSSD.

Anketa

Podaří se zvolit poslancům v pátek šéfa Sněmovny?
ano
63,6 %
ne
36,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2439 čtenářů.

LUBOMÍR ZAORÁLEK

  • narozen 6.9.1956, Ostrava
  • absolvent Filozofické fakulty Univerzity J.E.Purkyně
  • 1986-1989 člen Československé strany socialistické
  • leden až červen 1990 poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR
  • 1990-1996 odborný asistent na katedře filozofie, Ostravská univerzita
  • 1994 - nyní člen ČSSD
  • od roku 1996 člen Sněmovny
  •  od roku 2002 předseda Sněmovny

Reklama

Související články

ODS zmátla jednání, špatně pochopila ČSSD

Ačkoli nad Prahou bylo v úterý úplně jasno, v sídle občanských demokratů na malostranském Jánském vršku došlo jistojistě k hlubokému zatmění. Jak jinak...

Výběr článků

Načítám