Hlavní obsah

ODS zmátla jednání, špatně pochopila ČSSD

– PRAHA
Právo, ada, nig

Ačkoli nad Prahou bylo v úterý úplně jasno, v sídle občanských demokratů na malostranském Jánském vršku došlo jistojistě k hlubokému zatmění. Jak jinak si vysvětlit úlet nejvyšších představitelů ODS, když na své tiskové konferenci v pravé poledne slavnostně pochválili ČSSD, že konečně "opustila obstrukční praktiky", když po pěti týdnech navrhne svého kandidáta na post předsedy Sněmovny, a to bez jakýchkoli podmínek.

Článek

Novináři, kterým toto prohlášení bylo určeno, nestačili valit oči. Co to šéf ODS Mirek Topolánek vítá, na co že se to chystá? Je to z jeho strany sžíravá ironie, nebo nepochopení? Vždyť dvě hodiny předtím soc. demokraté jasně oznámili, že nominují Lubomíra Zaorálka do čela Sněmovny jen tehdy, bude-li jediným kandidátem a strany se na jeho zvolení dohodnou.

Topolánek přesto potěšeně konstatoval, že jeho trojkoalice dodá protikandidáta a proběhne dlouho očekávaná volba "na férovku". A zaplesal, že tak může být již konečně předseda komory zvolen a Paroubek bude muset opustit premiérské křeslo. Stanovisko strany hýřilo optimismem.

Představitelé ODS prohlášení soc. dem. pochopili "po svém". A na svém výkladu trvali, i když je novináři upozorňovali, že jsou poněkud mimo.

"Toto je tisková konference ODS. My reagujeme na prohlášení, že jsou ochotni nominovat Lubomíra Zaorálka na předsedu a vítáme to, nic víc od nás nečekejte, tady nejste v Lidovém domě," podrážděně káral Topolánek zástupce médií za opakované otázky.

Zavřete si okna

Konec tiskovky provázely proto značné rozpaky na obou stranách. A následovala velká bouřka z horních kanceláří, kam se mezitím část vedení ODS z venkovní terasy přesunula: "Jak se to mohlo stát, jděte do...," hřímalo otevřené okno v druhém patře. Trapná scénka končící hrubým výrazem, jejímiž svědky byli i žurnalisté, byla nepříjemná i Topolánkovi. Toho novináři na dvoře zpovídali.

"Tak si alespoň zavřete okna," upozornil své kolegy. Pak ale musel se svým místopředsedou Ivanem Langrem přiznat barvu. Zprávu o výsledcích jednání soc. dem. skutečně převzali jen z agentury a špatně ji pochopili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám