Hlavní obsah

ČSSD Zaorálka do souboje s kandidátem koalice nepošle

PRAHA

Sociální demokraté oznámili, že na post předsedy Sněmovny nominují Lubomíra Zaorálka pouze v případě, že nebude mít žádného protikandidáta. ODS přitom v úterý oznámila, že do páteční volby šéfa dolní komory hodlá postavit kandidáta z řad trojkoalice.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po úterní schůzce se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem prohlásil, že pokud trojkoalice nominuje svého kandidáta, ČSSD Zaorálka do otevřeného souboje nepostaví.

V úterý ráno se grémium ČSSD shodlo na tom, že bude trvat na Zaorálkově prosazení bez podmínek. [celá zpráva] Sociální demokraté tak odmítli komunistický návrh, podle kterého by zástupce ČSSD v čele Sněmovny pro případné třetí kolo sestavování vlády navrhl jako premiéra člověka, na kterém by se shodlo všech pět sněmovních stran. [celá zpráva]

Na to reagovali občanští demokraté oznámením, že trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených postaví proti Zaorálkovi svého kandidáta. Zástupci ODS prohlásili, že když ČSSD chce šéfa Sněmovny "bez podmínek", nesmí si sama klást podmínky tím, že bude žádat, aby Zaorálek neměl protikandidáta. [celá zpráva]

Komunisté trojkoalici nepodpoří, hrozí další krach

Šéf komunistů Filip sdělil, že poslanci KSČM podpoří případného kandidáta sociální demokracie. Pro kandidáta koalice naopak ruku nezvednou.

V takovém případě by i páteční volba předsedy Sněmovny skončila krachem stejně jako tři předchozí. Koaliční kandidát by totiž mohl počítat pouze s hlasy ODS, lidovců a zelených, kteří však mají dohromady pouze sto mandátů. Ve dvousetčlenné Sněmovně ale potřebuje kandidát trojkoalice nadpoloviční většinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám