Hlavní obsah

Poslanci blokují pracovníkům Sněmovny dovolené

Právo, Michaela Slivkaničová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekonečné tahanice politiků o ustavení Sněmovny a jmenování nové vlády již znervózňují stovky zaměstnanců. Alespoň těch v dolní parlamentní komoře, kteří si kvůli sporům o funkce nemohou vybrat dovolenou.

Článek

Do doby, než se zvolí předseda Sněmovny a ustanoví výbory, mají smůlu. Když je schůze, musí být celý úřad v pohotovosti. Jak dlouho přitom bude ještě patová situace pokračovat, nikdo nedokáže odhadnout.

"Už se nějak dohodli?" zní poslední dobou nejčastější otázka sněmovních zaměstnanců. Kladná odpověď by pro ně znamenala to, že se konečně mohou z úřadu vzdálit.

V této době nemají nárok na volno vedoucí pracovníci, ostatní zaměstnanci si musí vybírat jen krátkodobé volno od pondělí do čtvrtka. Na páteční zasedání, které se již po čtyři týdny stalo pravidlem, musí být všichni na pracovišti.

Kancléř: Lidé tu s tím už počítají

"Všichni lidé, kteří pracují ve Sněmovně, vědí, jaký je tu režim, to znamená, že v podstatě počítají s tím, že takováto situace může nastat," komentoval nejistotu úředníků na dotaz Práva kancléř Petr Kynštetr.

Vzhledem k tomu, že zaměstnanci s podobnou situací podle všeho počítali, zatím nikdo nemusel rušit svou již zaplacenou dovolenou v zahraničí.

"My jsme podle Zákoníku práce povinni zajistit zaměstnanci čtrnáctidenní dovolenou v kuse, ale do konce roku je ještě hodně času," zhodnotil situaci šéf gastroúseku František Nevečeřal.

I samotní poslanci uznávají, že zaměstnanci Sněmovny doplácejí na neschopnost politiků se dohodnout. Podle někdejšího šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se ale letní neklid stává pravidlem.

"Ani nevím, zda bychom našli zpátky nějaké léto, kdy byly dovolené v klidu. Rozbitá léta jsou tu prostě běžná, klidná jsou vzácnost," tvrdí a jako příklad uvedl zasedání kvůli povodním před čtyřmi roky nebo výměnu premiéra Špidly za Grosse o dva roky později. Podle něj zaměstnanci chápou, že na práci Sněmovny závisí vznik vlády.

"Někdy sice mám výčitky, ale my ty krize tady neplánujeme. To, že se nechceme dohodnout, je tím, že hájíme oprávněné zájmy těch, kteří nás zvolili. Dokonce ani nám nevyhovuje sem pořád jezdit, ale nemůžeme jinak," hájí poslance Zaorálek a dodává, že nechce, aby šly kvůli práci poslanců dovolené parlamentních úředníků stranou. Doufá ale, že zaměstnanci pochopí, že mají zájem se co nejdříve dobrat řešení.

Úředníci to vidí jinak

Úředníci to však vidí jinak. Pozastavují se nad tím, že vlastně kvůli jednomu dni v týdnu musejí být již měsíc neustále v pohotovosti. A to přesto, že úřad stojí a většina jeho zaměstnanců vlastně nemá komu zajišťovat servis, což je jejich hlavní pracovní náplní během zasedání.

"Je to velká nejistota, nemůžeme si plánovat volno s rodinami. A musíme tu být, i když, dokud nejsou ustaveny výbory a ostatní orgány, vlastně část lidí nemá konkrétní náplň práce," zhodnotil situaci jeden ze zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám