Hlavní obsah

Paroubek chce uvolnit Topolánkovi cestu do vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je připraven co nejdříve podat demisi. Podle něj není nutné na demisi jeho kabinetu čekat až do chvíle, kdy bude ustanoveno vedení Sněmovny. Ihned po demisi Paroubkovy vlády by mohl podle premiéra začít úřadovat Topolánkův kabinet. Paroubek to řekl na rádiu Frenkvence 1.

Článek

Prezident Václav Klaus měl ale dosud jiný názor. Demisi Paroubka chce přijmout až ve chvíli, kdy Sněmovna bude ustavena.

"To není pravda, že musí být zvoleno vedení Sněmovny. Možná, že ten proces by byl složitější. Já tvrdím, že z ústavy je možné dovodit, že může vzniknout vláda pana Topolánka prakticky okamžitě, třeba zítra jmenováním prezidentem republiky, pokud já rezignuji," řekl premiér.

"Já chci odejít z této funkce co nejrychleji. Už 14 dní jsem mohl být z této funkce pryč, kdyby s tím pan prezident souhlasil," uvedl Paroubek.

Paroubek: krize se vyřeší do dvou týdnů

Paroubek si myslí, že během dvou týdnů se řešení politické krize najde a patová situace se odblokuje. "Ta jednání budou vedena tak, aby v krátké době mohla vzniknout a fungovat jiná vláda než ta moje," uvedl.

Paroubkovu rezignaci před ustavením sněmovny nechtějí občanští demokraté. Kdyby totiž prezident Paroubkovu demisi přijal a pověřil sestavením vlády Mirka Topolánka, měla by koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených 30 dní na to, aby požádala sněmovnu o důvěru. Nikdo ale nemůže zaručit, že v té době by již poslanci šéfa dolní komory zvolili.

"Jsou výklady Ústavy, že je možné udělat i zvláštní schůzi sněmovny právě k projednávání otázky důvěry vládě. Předpokládám, že v těch 30 dnech, kdy má nová vláda od svého vzniku na to, aby získala důvěru ve Sněmovně, tak že dojde k volbě předsedy Sněmovny," prohlásil Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám