Hlavní obsah

Zdravotní knížky IZIP dostaly certifikát bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Data, která o pacientech shromažďuje projekt internetových zdravotních knížek IZIP, jsou bezpečně zajištěná. Potvrdil to audit, který společnosti IZIP udělil mezinárodně uznávanou značku Good Privacy. Právě nedostatečné zabezpečení údajů o pacientech přitom kritizoval ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). V té souvislosti dokonce podal podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Článek

Podle marketingového ředitele společnosti IZIP Pavla Karáska audit prokázal, že data o pacientech jsou dobře zabezpečena. "Společnost získala mezinárodně uznávanou značku Good Privacy, udělovanou firmám s kvalitním systémem ochrany dat," uvedl Karásek. Značku uděluje Sdružení pro certifikaci systému jakosti, které je členem mezinárodní sítě IQNet.

Ministr Rath na to reagoval slovy, že si počká až na vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů ke svému podnětu. Podle něj je kuriózní, že se IZIP soustřeďuje na sbírání "různých zvláštních mezinárodních ocenění", to prý na Ratha působí podezřelým dojmem. IZIP je například referenčním projektem Evropské unie. Rath v podnětu upozornil, že údaje do systému jsou zadávány bez vědomí pacientů, jako příklad uvedl karlovarskou nemocnici.

Rath dlouhodobě podezírá společnost IZIP z provázanosti s politiky ODS, na jejichž účty podle něj putují peníze pojištěnců.

Knížku IZIP má skoro milión pojištěnců VZP

Elektronickou zdravotní knížku se zapsanými nemocemi i léčbou má 972 000 pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny, zapisovat do ní může 8318 zdravotníků a přes 50 nemocnic. Počet zápisů přesáhl 4,3 miliónu. O systém mají zájem zaměstnanecké pojišťovny.

Zdravotní knížku si zřizuje sám pacient, který jediný rozhoduje, komu přístup do ní umožní. Zabezpečení dat obdobné jako u bankovních účtů. Ke vstupu je nutné znát identifikační číslo a přístupové heslo, případně si pacient může přidat osobní heslo a použít elektronický certifikát. IZIP ověřuje Královéhradecká záchranná služba, kde systém umožní rychlý přístup zdravotníkům podle otisku prstu.

Reklama

Související články

Europoslanec Ouzký vysvětloval komisi IZIP

Sněmovní vyšetřovací komise Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyslechla poslance Evropského parlamentu Miroslava Ouzkého (ODS), jenž stál u zrodu projektu...

Výběr článků

Načítám