Hlavní obsah

Obcím se pořádání CzechTeku nelíbí, jsou však bezmocné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAŠŤOV/PRAHA

Obce v okolí vojenského prostoru Hradiště v pondělí odešlou petici ministerstvu obrany proti konání technoparty CzechTek. Podle starosty Mašťova na Chomutovsku Josefa Slunéčka se ale nakonec na arších moc podpisů nesešlo. Obce totiž petice rezignovaně stáhly poté, co ministerstvo podepsalo smlouvu s organizátory taneční party.

Článek

"Na podpisových arších je něco mezi 40 a 50 podpisy," řekl Novinkám mašťovský starosta Slunéčko. "Když ministerstvo podepsalo smlouvu, tak jsme petici stáhli a už jsme ji ani nenabízeli k podpisu," dodal.

Na ministerstvo podpisy přesto dorazí. Podle Slunéčka se o to postará předseda sdružení obcí Vladař Radan Večerka.

CzechTek se bude ve vojenském areálu konat o posledním červencovém víkendu. Obcím v Doupovských horách v okolí areálu se to nelíbí. Místní lidé ale nakonec usoudili, že proti záměrům ministerstva nic nezmůžou. "Nic nenaděláme," uvedl starosta Mašťova, který se obává organizačních problémů spojených s příjezdem očekávaných desítek tisíc příznivců taneční hudby a dopadů na okolní obce.

Ministerstvo obrany ale tvrdí, že akce proběhne hladce. "Vzdálenost od zástavby obcí Maštov, Kadaňský Rohozec a Vojnín je od dvou do tří kilometrů. Konfigurace oblasti je taková, že mezi pronajatým pozemkem a výše zmíněnými obcemi je vyvýšený terén, z pronajatého pozemku není možné tyto části obce vidět a je výrazně omezeno šíření hluku jejich směrem," uvedlo ministerstvo ve zprávě.  

Některé technaře legální CzechTek možná odradí

Letošní akce má dokázat, že technařům nejde o vzpouru. Myslí si to David Čermák, který se podílel na pořádání protestních akcích proti policejnímu zásahu na loňském Czechteku u Mlýnců na Tachovsku. Legálnost a organizovanost party ale některým ortodoxním technařům (tzv. teknařům) může vadit.

"Podle mě přesně o tu vzpouru jde. Tím mám na mysli odpor vůči tomuto systému, establishmentu. To právě vylučuje jakoukoli spolupráci s úřady," píše na stránkách czechtek.bloguje.cz technař s přezdívkou Krtek.  

Ochránci přírody se bojí o chřástala polního

Proti konání CzechTeku v Doupovských horách se postavil také Český svaz ochránců přírody (ČSOP), podle kterého se v této lokalitě vyskytuje vzácný pták chřástal polní. Je to chráněný druh podle ekologů by mohl několikadenní hluk ohrozit jeho mláďata. ČSOP si proto dokonce stěžoval u Evropské komise pro ochranu životního prostředí do Bruselu.

Ministerstvo ale obavy o chřástala odmítlo. "Konání technivalu a s ním spojená koncentrace osob a vozidel se neliší od aktivit, které zde obvykle probíhají. Současně v těchto místech není hnízdiště chřástala polního," uvedlo ministerstvo.

Chřástal přežil i vojenské cvičení

Na CzechTek se chystá i Karel Jech, který pracuje na ministerstvu životního prostředí a letos kandiduje do pražského zastupitelstva za Stranu zelených. Před dvaceti lety velel četě chebského tankového praporu a má zkušenosti se cvičeními v prostoru Hradiště. 

"V parku vojenské techniky v noci hučely agregáty na svařování, tankovala se nafta, řezalo se, nýtovalo, čepovaly se pásy, brousilo, kovalo, seřizovaly motory, probíhala očista techniky, kompresory profukovaly filtry, doplňovala se munice. Cvičení probíhalo i deset dnů nepřetržitě," popsal Jech průběh vojenských akcí v Doupovských horách na czechtek.bloguje.cz. "Chřástal to přežil," uzavřel Jech.

Anketa

Vadilo by vám pořádání technoparty v blízkosti vašeho bydliště?
Ano
60,6 %
Ne
39,4 %
Celkem hlasovalo 6666 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Czechtek 2006 bude v Doupovských horách

Letošní technoparty CzechTek se bude konat ve vojenském prostoru Hranice v Doupovských horách na Karlovarsku. Dohodli se na tom zástupci komunity posluchačů...

Výběr článků

Načítám