Hlavní obsah

Na některých místech ČR v noci mrzlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I přesto, že letošní léto je zatím nadprůměrně horké, o víkendu i v pondělí ráno zaznamenali meteorologové teploty pod bodem mrazu. Nejchladnější bylo sobotní ráno v Šindelové na Sokolovsku, kde teplota u země klesla na mínus 1,8 stupně. Pondělní ráno pak přineslo největší mráz na Šumavu. Na Horské Kvildě ukázal teploměr hodnotu mínus 1,2 stupně.

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) stojí za přílivem chladného vzduchu tlaková výše, která má střed nad Dánskem.

Mrazivé přitom bylo i sobotní ráno. V Šindelové na Sokolovsku teploměr ukazoval ve dvou metrech nad zemí mínus 0,2 stupně Celsia, těsně u země pak mínus 1,8 stupně.

"Může za to studený kontinentální vzduch, který tady proudil celý den," řekl Právu Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové. "Každý rok se v červenci najde podobný den," poznamenal.

Teploty se pod nulu dostaly i v neděli, kdy přístroje zaznamenaly u země mínus 0,8 stupně.

V týdnu opět udeří tropy

Pro nadcházející pracovní týden hlásí meteorologové jasné nebe a pražící slunce. V úterý se mají teploty pohybovat ještě do třiceti stupňů, od středy už budou tropickou hodnotu běžně přesahovat.

Nejteplejšími dny mají být čtvrtek a pátek, kdy by teploty měly stoupnout až na 34 stupně. V pátek pak do Česka dorazí první přeháňky. Vysoké teploty se ale udrží i o víkendu a po něm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám