Hlavní obsah

Porodnice jsou plné, některé musí ženy odmítat

Právo, Karolina Kudynová, Michal Kuzmiak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Letošní léto láme loňské rekordy v počtu narozených miminek. Porodnice fakultních nemocnic ze všech koutů republiky v těchto dnech hlásí, že jsou přeplněné novopečenými maminkami.

Foto: , Novinky

Dětí se rodí stále více, potomky mají silné ročníky 70. let.

Článek

Rodičky tak musí co nejdříve z porodnic domů, aby uvolnily místa dalším. Nápor dosáhl takového rozměru, že mnoho matek bývá propouštěno domů těsně po zákonem stanovené minimální lhůtě pobytu v nemocnici, která činí tři dny. Na jejich lůžko se totiž už "tlačí" další. Třídenní pobyt v porodnici je nutný pro základní očkování dítěte a zotavení matky.

Maminky musí i odmítat

"Stává se nám, že v případech, kdy je naplněna maximální kapacita lůžek, musíme na jeden až dva dny odmítat rodičky," uvedl vedoucí perinatologického centra porodnice v Podolí Petr Velebil.

"Spolupracujeme s ostatními porodnicemi takovým způsobem, aby byla zajištěna absolutní bezpečnost a rodička odrodila v porodnici, kde je volno. Registrujeme pacientky, abychom věděli, kolik budeme mít porodů v určitém měsíci, v červenci a srpnu nás čeká více než 400 porodů." dodal.

"Občas se nám stane, že není pro rodičky dostatek lůžek a musíme příjem omezit," sdělil Právu profesor Zdeněk Hájek z gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře. "Nyní rodí ženy z populačně silných ročníků sedmdesátých let a zadržené ročníky, které budovaly kariéru. Teď se nám to sešlo všechno dohromady," řekl Právu přednosta gynekologicko-porodnické kliniky v Plzni Zdeněk Rokyta s tím, že přeplněna rodičkami je toto léto i jeho porodnice.

"Celkem letos máme asi o sto čtyřicet porodů více než ve stejné době loňského roku. Denně osm až deset narozených dětí. Personál to nyní zvládá s vypětím všech sil, protože někteří lékaři si vybírají dovolenou," potvrdil Rokyta. Ujistil však, že všem ženám, které k porodu přijdou, se náležité péče dostane.

Podle něj trend většího množství narozených dětí potrvá ještě dva až tři roky a pak se zastaví. Souhlasí s názorem Velebila, že porodníkům dávají zabrat ročníky tzv. husákových dětí.

V ČR je 101 porodnic

Také pražská záchranná služba v létě registruje více výjezdů ke komplikovaným porodům.

"I přes velký nápor na porodnice v letních měsících se nestalo, aby byla odmítnuta sanitka s akutním porodem," uvedla mluvčí záchranné služby Praha Simona Cigánková. Podle internetového serveru aperio.cz, který aktualizuje průvodce českými porodnicemi, je jich nyní 101. O proti roku 2002 je to patnáct méně.

Novou možností, kde budou moci maminky brzy rodit, je v Česku první porodní dům U Čápa v hlavním městě. Ten však teprve bude otevřen. "Vše je připraveno, ale čekáme na registraci od magistrátu, která se již dlouho protahuje," řekla včera Právu provozovatelka porodního domu Zuzana Štromerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám