Hlavní obsah

Nečas je připraven zvolit šéfem Sněmovny i Zaorálka

Novinky, ora
PRAHA

ODS je připravena bez jakýchkoli podmínek umožnit sociálnímu demokratovi, aby se stal předsedou dolní parlamentní komory. Uvedl to v televizní diskusi České televize Otázky Václava Moravce místopředseda ODS Petr Nečas, který se střetl s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem.

Článek

Nečasův názor označil Škromach za "zajímavý posun". Jinak ale oba špičkoví politici hledali shodu velmi obtížně. Debata se tak stala odrazem složitých politických vyjednávání, která se vedou již od začátku června, kdy ve volbách vyhrála ODS těsně před ČSSD.

Podle Škromacha by mělo být paritní zastoupení ODS a ČSSD na postech premiéra a šéfa Sněmovny. Podle něj by tedy premiérem měl být občanský demokrat a předsedou Sněmovny sociální demokrat. Totéž by podle něj mělo platit i v obráceném případě.

Trojkoalice se chce se soc. dem. bavit o programu

Nečas také naznačil, že koalice ODS, KDU-ČSL a zelených hodlá se soc. dem. hovořit o možných programových průnicích. Podle něj je klíčem k odblokování situace nominace soc. dem. kandidáta na šéfa Sněmovny. Nečas uvedl, že on sám by "s těžkým srdcem" podpořil Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Politolog Jan Bureš z Univerzity Karlovy prohlásil, že obě nejvýznamnější politické strany by měly usilovat o nalezení kompromisu. Podle něj by se špičky ODS a ČSSD měly zdržet ostrých výroků, které je těžké vzít zpět. Bureš uvedl, že se mu jeví jako smysluplný návrh šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, aby se uskutečnilo jednání prezidenta Václava Klause, šéfa ODS Mirka Topolánka s Paroubkem. Topolánek však tento návrh odmítl.

Nečas uvedl, že se jednání ve formátu Klaus-Topolánek-Paroubek nebrání, ale ještě na něj nenastal čas. Připomněl, že Topolánek by měl k takovému setkání získat souhlas ostatních koaličních partnerů.

Hrozí předčasné volby

Nečas v závěru nevyloučil ani možnost konání předčasných voleb, pokud by se do září nepodařilo konstituovat vedení Sněmovny do září, byly by podle něj předčasné volby pravděpodobné.

Anketa

Měl by být sociální demokrat šéfem Sněmovny?
ano
54,4 %
ne
45,6 %
Celkem hlasovalo 9248 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám