Hlavní obsah

Tlustý se tajně sešel s Filipem

– PRAHA
Právo,

Ačkoli se ODS před volbami zaříkávala, že s komunisty vyjednávat po volbách v žádném případě nebude, zablokovaná politická situace ve Sněmovně ji přiměla změnit názor. Ve středu došlo k utajenému jednání mezi šéfem poslaneckého klubu ODS Vlastimilem Tlustým a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Článek

Tlustý byl zřejmě jako první seznámen s Filipovým návrhem, aby byl zvolen šéfem Sněmovny zástupce soc. dem., avšak při třetím pokusu o sestavování vlády by musela být shoda všech stran zastoupených ve Sněmovně na třetí premiérské nominaci.

Předseda komunistů v pátek na dotaz Práva, zda vstřícnost k jeho návrhu ze strany koalice vyplynula z jeho jednání s Tlustým, pouze poznamenal, že to "nevidí jako podstatné". Kdo jejich schůzku inicioval, se zdráhal říci, pouze podotkl, že KSČM ve volbách nezvítězila. Tlustého vyjádření se nepodařilo získat.

Prioritou komunistů je, aby se stal předsedou Sněmovny sociální demokrat, pokud by však ČSSD nikoho nenavrhla, jsou připraveni nominovat svého člověka a tím se pokusit odblokovat situaci.

Podle nejmenovaného zdroje poslanci ODS začali sondovat u komunistů, koho by případně nominovali, a dávali najevo, že by se jim zamlouvala některá z poslankyň. "Padala jména Zuzky Rujbrové či Kateřiny Konečné, nejmladší poslankyně," uvedl zdroj. Komunisté však zatím žádný návrh nechtějí říci, neboť to považují za předčasné. 

Anketa

Měl by být v čele Sněmovny komunista?
ano
32,1 %
ne
67,9 %
Celkem hlasovalo 4900 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám