Hlavní obsah

Topolánek nevylučuje předčasný kongres ODS

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Občanští demokraté začínají vážně pochybovat o životaschopnosti koaliční vlády s lidovci a zelenými. Stranický šéf Mirek Topolánek se chystá jednat s hejtmany a regionálními představiteli strany, nevylučuje ani předčasné svolání kongresu.

Článek

"Je naprosto logické, že po téměř šesti týdnech zatím neúspěšných jednání, pokusech o ustavení vedení Poslanecké sněmovny a sestavení stabilní vlády se předseda ODS obrací na členskou základnu, obrací se na hejtmany, že svolává výkonnou radu," řekl včera Právu místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém.

Logické podle něj rovněž je, že výkonná rada bude postavena před otázku, "zdali má, nebo nemá rozšířit mandát pro vyjednavače. Není vyloučené, že v případě, že by výkonná rada nebyla ochotna nebo připravena ten jasný vyjednávací mandát definovat, že by o takový mandát mohl být požádán kongres jako nejvyšší stranický orgán," soudí Bém, který si však dovede představit, že bude dostačující vyjádření výkonné rady.

Ta dala Topolánkovi za úkol jednání o trojkoalici. Rozšíření mandátu by podle informací Práva znamenalo jednání s ČSSD, ať už o velké koalici, nebo o menšinové vládě ODS s podporou ČSSD, kterou navrhuje šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Topolánek však již několikrát velkou koalici i menšinovou vládu vyloučil. Poslední možností jsou předčasné volby.

Bude se volit nový stranický šéf?

Topolánek ve čtvrtečních Hospodářských novinách uvedl: "Budu mít poradu s hejtmany, s předsedy regionů a oblastí a budu je nutit k tomu, aby oni dali mandát. Silný mandát pro vyjednávání. A jestli se ta situace bude komplikovat, tak jsem ochoten svolat kongres." Uvedl rovněž, že jednání se všemi pěti parlamentními stranami už nemají smysl.

Topolánek před volbami zmiňoval variantu předčasného kongresu v případě, že se ODS nepodaří vyjednat vládu. Řádný sjezd ODS se má konat koncem roku, přičemž má být voleno nové vedení. Podle informací Práva není vyloučeno, že by byl volební už případný předčasný kongres. Šéf ODS se před volbami vyjádřil, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, dá svou funkci k dispozici.

Jak řekl Právu první místopředseda ODS Petr Nečas, konzultace s hejtmany a šéfy oblastí jsou v ODS běžné. "Máme širší okruh funkcionářů než jiné strany, a proto se větší rozhodnutí s nimi projednávají. A pokud by se mělo vyjednávání nějak výrazně změnit, než jak probíhalo dosud, pak by bylo dobré, kdyby se k tomu vyjádřil i jiný orgán než jen výkonná rada," uvedl Nečas.

Obdobně se k Topolánkovým záměrům vyjádřil také šéf europoslanců ODS Jan Zahradil: "V situaci, kdy by bylo zapotřebí mít silný mandát k nějakému jinému uspořádání, než v tuto chvíli je na stole, tak určitě je taková úvaha zcela na místě," řekl Právu. Podpořil také jednání s regionálními politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám