Hlavní obsah

Obyvatelům Podluží se nelíbí stěhování Romů z Břeclavi

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LANŽHOT

Nechtěli břeclavskou záchytku a holobyty na hranici svého katastru, tak jim Břeclav vystěhovala své Romy přímo do města. Tak vnímají v Lanžhotě na Břeclavsku příchod dvou romských rodin do města na Podluží. Břeclavská radnice ale jakýkoliv podíl na stěhování popírá.

Článek

"Město Břeclav nemá nic společného s vystěhováním romských rodin do Lanžhota. Pokud mám informace, je to jen a jen záležitostí nového majitele domu v Sadech 28. října," řekl tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla. Starosta Lanžhota František Hrnčíř (nezávislý) ale věc vnímá odlišně. "Je to pomsta za záchytku," řekl Hrnčíř k případu vystěhovávání Romů z Břeclavi do jeho města.

Naráží na rok starý spor, kdy odpor Kostic a Lanžhota zmařil břeclavské radnici plán postavit v katastru Kostic ubytovnu s holobyty a záchytku. Ačkoliv by odpor obcí stěží postačil na zastavení výstavby, Kostice měly v ruce trumf. Bez souhlasu obce nemohli strážníci Městské policie v Břeclavi v jejich katastru zasahovat. Mimo břeclavský katastr totiž ztrácí statut veřejného činitele.

Novopečení obyvatelé Lanžhota se ve městě uvedli chováním, které pro ně bylo obvyklé v Břeclavi. Vyhlášený sběr šrotu, který je jedním z mála zdrojů příjmů pro místní sportovce, považovali zřejmě za dar na uvítanou a tak připravené železo sebrali. Zapletli se, respektive byli u zrodu tahanice a rvačky na diskotéce v obci, kde rozbouřené emoce museli krotit policisté.

Z Břeclavi se stěhují i další romské rodiny

"Je fakt, že od té rvačky je pokoj, ale lidé nejsou nadšeni a nechuť vůči Břeclavi, která svůj problém řeší na náš úkor, je cítit. Jedna rodina se přistěhovala z domu v Sadech 28. Října, který od města koupil soukromý vlastník a má již trvalé bydliště v Lanžhotě, druhá ale i po nastěhování měla trvalou adresu v Břeclavi v domě v majetku města, odkud je radnice vystěhovala z důvodu havarijního stavu nemovitosti. Obě rodiny bydlí v Lanžhotě v domcích, které zajistil stejný podnikatel," řekl starosta.

O stěhování romských rodin z Břeclavi do obce se hovořilo také v sousedních Kosticích. "Vím o dvou nemovitostech, které se u nás v obci prodávaly a v souvislosti s prodejem zazněly zvěsti o možném nastěhování Romů. Nic takového se ale nakonec nepotvrdilo," uvedla starostka Kostic Anna Bradávková (KSČM). Jiná situace je v Týnci, kam se také nastěhovali Romové z Břeclavi. "Dřív jsem je potkával v Břeclavi, kam jezdím za prací a kde s nimi byla spousta problémů. Teď je máme  nás v Týnci," řekl jeden z obyvatel Týnce, jehož jméno na vlastní přání neuvádíme.

Pro množství nevhodných příspěvků byla diskuse zakázána. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám