Hlavní obsah

Rath podepsal spornou lékovou vyhlášku

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) podepsal ve středu lékovou vyhlášku, kvůli níž byl ve sporu s výrobci medikamentů i se svým možným nástupcem ve funkci, senátorem ODS Tomášem Julínkem.

Článek

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Jany Kocové bude norma platit od 1. srpna a ušetří zdravotnímu pojištění dvě miliardy korun. O tuto částku mohou lékaři použít více léků, aniž překročí limit od pojišťoven.

Firmy již dříve varovaly, že vyhláška omezí přístup pacientů k moderním lékům a doplatky stoupnou. Proti vyhlášce se bouřili hlavně lidé s chronickými onemocněními. Často tvrdí, že jim lék, který je v kategorii bez doplatků, nepomáhá a doplatky na léky jiné se zvedají.

Podle ministra se podařilo s řadou firem dosáhnout dohody, že sníží ceny u velmi nákladných léků na "přijatelnou" úroveň. Také odvolací komise na ministerstvu zmírnila původní návrhy na výrazné snížení úhrad z pojištění u léků pro kardiaky a lidi trpící depresemi, takže jejich doplatky nestoupnou a lékaři budou moci léčit více nemocných než dosud.

Julínek, který by mohl Ratha ve funkci vystřídat, vyhlášku kritizuje. Rath zase Julínka podezírá, že v tomto případě hájí jen zájmy velkých farmaceutických firem, protože financují jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví.

V červnu na něj kvůli tomu podal trestní oznámení. [celá zpráva] Julínek se proti jeho slovům ohradil, Rath se prý jen snaží odvést pozornost od svých vlastních kauz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám