Hlavní obsah

Policie musí došetřit případ exposlance Doležala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupkyně v úterý vrátila policii k došetření případ exposlance ODS Vladimíra Doležala a radního Prahy 10 Tomáše Hrdličky. Oba muži jsou stíháni pro korupci. "Důvody vrácení sdělovat nebudu," řekla žalobkyně.

Článek

Policie poslala návrh na podání obžaloby koncem března tohoto roku. [celá zpráva] Doležal i Hrdlička obvinění odmítají, na policii ale nechtěli vypovídat.

Doležal byl obviněn počátkem ledna z pomoci k přijímání úplatku. Policie se zahájením stíhání čekala na souhlas Sněmovny, která Doležala zbavila 20. prosince loňského roku imunity. Doležal se kvůli kauze vzdal poslaneckého mandátu, aby nevrhal negativní světlo na ODS. Nedávno opustil i stranu. [celá zpráva

Policie Doležala podezírá z toho, že žádal od podnikatelů pro radního Hrdličku 800 000 korun. Podle Doležalova obhájce Miloše Červinky se inkriminovaná schůzka s podnikateli odehrála již v listopadu 2004. Hrdlička je předsedou komise územního rozvoje, která těmto místním podnikatelům zamítla možnost další činnosti na pozemcích městské části. Peníze měly podle policie rozhodnutí komise zvrátit.

Hrdlička prý nic o úplatku neslyšel

Také Hrdlička trvá na své nevině. Jeho advokát Vít Široký již dříve řekl, že Hrdlička na předloňské schůzce s podnikateli žádná slova o úplatku neslyšel. Schůzku patrně nahrávala policie, mikrofon měl pravděpodobně jeden ze zúčastněných podnikatelů.

Na podzim 2004 požádali provozovatelé tržiště a autobazaru v areálu střední školy ve Vršovické ulici o prodloužení nájemní smlouvy. Komise územního rozvoje to podle Hrdličky odmítla s tím, že jejich aktivity nejsou v souladu s územním plánem. Souhlasit s umístěním staveb nakonec podle starosty Milana Richtra uložil městské části nadřízený orgán - magistrát. Městská část podle něj dala odvolání k ministerstvu pro místní rozvoj.

Přepisy odposlechů unikly až v době, kdy byl spis odtajněn

Některá média zveřejnila přepisy Doležalových odposlechů. Ministr vnitra František Bublan před časem uvedl, že odposlechy s největší pravděpodobností unikly od někoho ze sněmovního mandátového a imunitního výboru, který řešil Doležalovu imunitu. Kdo to byl, ale už policie vyšetřovat nebude, neboť nebyl spáchán trestný čin. Spis byl totiž v tu dobu již odtajněn.

Reklama

Související články

Obviněný exposlanec Doležal opustil ODS

Bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal, kterého policie obvinila z pokusu o zprostředkování úplatku, se rozhodl nekandidovat do Sněmovny a zároveň i odejít...

Policie hodlá obžalovat exposlance Doležala

Policejní vyšetřovatel navrhl státní zástupkyni, aby obžalovala bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala a zastupitele Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS)....

Výběr článků

Načítám