Hlavní obsah

Topolánek: ČSSD chce protahovat své vládnutí

Právo, Novinky, dan, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté v úterý opět odmítli vizi ČSSD o vytvoření úřednické vlády. Zároveň se postavili i proti variantě menšinové vlády ODS s podporou sociální demokracie. Tím, že ČSSD odmítla pondělní nabídku ODS připojit se k vládní koalici, dala podle občanských demokratů najevo, že se chce co nejdéle udržet u vlády a blokovat vznik nového kabinetu.

Článek

Na tiskové konferenci představitelé vedení ODS konstatovali, že berou na vědomí fakt, že ČSSD odmítla nabídku účastnit se na vládě v rámci duhové čtyřkoalice. [celá zpráva]

Zároveň ale odmítli návrhy premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na zformování úřednické vlády, případně na vytvoření menšinové vlády ODS s podporou sociální demokracie.   

ODS vyzvala k tlaku na Paroubkovo odstoupení

"ČSSD tak opět dala najevo, že nechce opustit vládu, že nechce umožnit vznik vlády nové, že nechce ani post předsedy Sněmovny. Jediné, co chce, jejím jediným programem, jsou v tuto chvíli obstrukce povolebních vyjednávání," stojí v prohlášení ODS.  

Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem dosud nepřinesla do povolebních jednání žádný konstruktivní návrh. "Prodlužuje pouze dobu vládnutí svého kabinetu, který není schopen řešit problémy spojené s nemyslně tvrdým silničním zákonem, novou lékovou vyhláškou Davida Ratha a jeho pokračujícími personálními čistkami," ocitoval Topolánek prohlášení ODS.

Šéf ODS zároveň nepřímo vyzval veřejnost, aby na dosluhujícího premiéra Paroubka vyvíjela tlak k jeho odstoupení. 

Topolánek chce dál prosazovat trojkoalici

Podle Topolánka je potřeba urychleně zvolit vedení Sněmovny, čímž by se otevřela  cesta ke jmenování nové vlády. "Nová vláda na základě koaliční smlouvy je sestavena, má svůj program a je připravena začít pracovat," řekl Topolánek.

"Nechceme opustit stávající koalici a budeme dále prosazovat vládu na bázi ODS, lidovců a zelených," odpověděl Topolánek na dotaz ohledně dalšího osudu trojkoalice.  

Další setkání lídrů stran ve středu

Předsedové sněmovních stran a jejich poslaneckých klubů se mají setkat opět ve středu dopoledne. Měli by se dohodnout na tom, kdo nakonec bude kandidátem na předsedu Sněmovny, jehož budou poslanci už potřetí volit v pátek. Poslední termín pro nominaci vyprší ve středu v 16 hodin. ČSSD ústy předsedy Paroubka navrhla odložení této volby.

Ve čtvrtek a v pátek chce do jednání vstoupit i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Anketa

Podaří se podle vás Topolánkovi sestavit akceschopnou vládu?
Ano
12,1 %
Ne
87,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14390 čtenářů.

Reklama

Související články

Topolánek: Paroubek paralyzuje Sněmovnu

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek reagoval na výsledek další neúspěšné volby šéfa Sněmovny zopakováním požadavku na vznik úřednické vlády....

ODS: Paroubek poškozuje Česko svým žalováním

Občanským demokratům vadí dopis předsedy ČSSD Jiřího Paroubka adresovaný evropským socialistům, ve kterém si stěžuje na předvolební kampaň ODS. Kvůli ní údajně...

ODS nabídla ČSSD čtyřkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí nabídl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi účast v koaliční vládě. V případě, že Paroubek bude souhlasit, Topolánek nevidí...

Výběr článků

Načítám