Hlavní obsah

Rath odvolal šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v úterý odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Milana Šmída. Podle Ratha státní orgán pod Šmídovým vedením nevypracoval posudky k lékovým skupinám, které chtěl ministr využít při tvorbě vyhlášky o úhradách za léky. Rath prý pověřil Šmída vypracováním odborných analýz letos v lednu. Šmíd své odvolání nekomentoval.

Článek

Rath ke Šmídovu odvolání uvedl, že jeho hlavním důvodem bylo nesplnění úkolu z letošního ledna. Pracovníci ústavu měli vypracovat posudky k jednotlivým skupinám léků. Materiál by popisoval, jaký význam má který lék pro pacienty a "jak si stojí v rámci světové medicíny", řekl Rath.

Odborné analýzy léků měly Rathovi pomoci při vytváření úhradové vyhlášky. "Pan ředitel nesplnil svůj úkol, a tím mě - řekněme - vystavil větší kritice v této věci," uvedl ministr s tím, že se při prosazování vyhlášky musí opírat pouze o stanoviska kategorizační a odvolací komise a nemá k dispozici další objektivní odborné materiály.

Rath jako další důvod odvolání uvedl také problémy s registrací některých léků, kvůli kterým se Česko stává terčem žalob výrobců. Ti si prý  stěžují na nestejný přístup k registračnímu procesu. Ministr popřel, že by si s ředitelem vyřizoval osobní účty za to, že ústav zveřejnil vlastní výklad ministerské vyhlášky o prodeji léčiv.

Šmída by měl v čele SÚKLu nahradit bývalý šéf ministrových poradců Michal Sojka. Rath s ním spolupracoval už v době svého působení v čele České lékařské komory.

Rathův krok má kritiky

S odvoláním Šmída nesouhlasí předsedkyně senátního zdravotního výboru Alena Palečková (ODS), podle níž už Rath nemá k takovému rozhodnutí mandát. Vláda, ve které zasedá, by totiž měla brzy ukončit svou činnost. "V tuhle chvíli by podle mého názoru neměl dělat vůbec žádné kroky, natož takovéhle personální," uvedla Palečková.

Jako mezinárodně uznávaného odborníka se Šmída zastal prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Jmenování Sojky, který nemá zkušenosti s řízením tak velké instituce, považuje za klasickou ukázku obsazení významného postu ve státní správě spřátelenou osobou.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dohlíží mimo jiné na kvalitu léků a surovin, z nichž se vyrábějí. Podporuje také výzkum nových preparátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám