Hlavní obsah

Jičínský nechce být šéfem Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nápad komunistických poslanců, aby se předsedou Sněmovny stal nejstarší člen dolní parlamentní komory Zdeněk Jičínský (ČSSD), je nerealizovatelný. Jičínský totiž uvedl, že z osobních důvodů by takovou funkci nepřijal.

Článek

Jičínský ale řekl, že funkci šéfa Sněmovny z osobních důvodů zastávat nechce. "Kromě toho si myslím, že bych nebyl obecně akceptovatelným kandidátem," dodal. Předseda ČSSD Jiří Paroubek novinářům řekl, že nominace je věcí ČSSD.

Zopakoval, že sociální demokracie chce místo předsedy Sněmovny získat. Nelíbí se mu ale, aby sociální demokrat v čele Sněmovny usedl jen provizorně do nejbližšího hlasování o důvěře vládě. "Pokud jde o to provizorium, já nevidím jediný benefit, který by tady byl pro sociální demokracii," uvedl. Navrhované řešení by podle něj mohlo ohrozit i stabilitu ústavních institucí. "Najednou bychom tu neměli předsedu Sněmovny a měli bychom vládu, která by neměla důvěru," řekl.

Dosazení nejstaršího zvoleného poslance do čela dolní komory navrhli komunisté na pondělním jednání lídrů sněmovních stran. "Ten princip se nyní jeví, že by mohl být naplněn, a to tak, že tou jednotkou dočasnosti je první etapa pokusu o ustavení vlády," řekl místopředseda komunistů Jiří Dolejš. "Komunisté přišli s určitou ideou provizorního řešení, které by odblokovalo současnou situaci a které by nám umožnilo začít pracovat ve sněmovně a současně jednat o podmínkách podpory koaliční vládě," řekl Bursík. Dodal, že komunisté by si zasloužili přívlastek kreativní.

Dva sněmovní pokusy o zvolení předsedy již ztroskotaly. Nejdříve sněmovna nezvolila Miroslavu Němcovou z ODS, poté ani lidovce Jana Kasala. Na zvolení vedení Sněmovny je vázána demise staré vlády a nástup vlády nové.

Reklama

Výběr článků

Načítám