Hlavní obsah

Soud řeší, zda se Grebeníček bude omlouvat

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dopustil se bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček urážky antikomunisty Jana Šinágla, když ho jako primitiva nechal z komunistického mítinku na 1. máje v Praze na Letné v roce 2005 vyvést? To je otázka, na kterou hledá od pondělí odpověď soudce Krajského soudu v Brně Miloš Holeček. Šinágl v líčení požaduje od Grebeníčka osobní omluvu a omluvný text zveřejnit ve dvou celostátních denících.

Článek

Líčení se Miroslav Grebeníček nezúčastnil a omluvil se prostřednictvím svého advokáta Čestmíra Kubáta s tím, že má povinnosti jako poslanec. Příčinou sporu se na prvomájovém mítinku stalo Grebeníčkovo prohlášení "Je tady nějaký primitiv, odveďte ho", čímž předseda KSČM reagoval na hlasité poznámky Jana Šinágla k jeho hlasitému projevu. Po této Grebeníčkově výzvě odvedli policisté Šinágla na služebnu.

"Miroslav Grebeníček označil Jana Šinágla za primitiva před několika tisíci návštěvníky mítinku a tím zasáhl do jeho osobnostního práva. Za to požadujeme omluvu jak osobní, tak i veřejnou, což je nejmírnější forma reparace podle zákona. Tvrzení, že tehdejší předseda KSČM nevěděl, že se tento výrok dostane povědomí široké veřejnosti, je nesmyslné," uvedl Šináglův advokát Tomáš Pecina.

Podle Grebeníčkova advokáta se chce Šinágl zviditelnit

Podle Kubáta je tato forma žaloby nesmyslná, protože Šinágl tím sleduje svou popularitu. Podle něj je zřejmé, že se ho toto označení nijak nedotklo.

"Na mítinku Grebeníček označil primitivem původce nepokojů, které hrozily veřejnou potyčkou. Jako svolavatel mítinku byl povinen reagovat. Šinágla osobně neznal a nehodnotil tím jeho osobnost," uvedl Kubát a dodal, že Šinágl nazval Grebeníčka primitivem na půdě Parlamentu a tím jsou účty srovnané.

Svěděk: Šinágl potyčky nevyvolával

Jeden ze svědků incidentu, režisér a dokumentarista Martin Vadas uvedl, že celý incident viděl. Podle něj Šinágl poznamenával něco ke slovům Miroslava Grebeníčka, ale jeho slova údajně nebyla slyšet. Šinágl v kritické době stál několik metrů před pódiem s tehdejším předsedou strany a dával jasně najevo nesouhlas s jeho názory.

"Slova Grebeníčka komentoval, ale nebylo nic moc slyšet. Rukama dával najevo, že s jeho výroky nesouhlasí. Nic jiného nedělal a potyčky nevyvolával. Po Grebeníčkově výzvě Šinágla chytil nějaký muž v černé bundě a policista v uniformě a odvedli ho do auta," uvedl Vadas.

Líčení bude pokračovat v polovině srpna dalším dokazováním. Své vyjádření by měl soudu sdělit jak Miroslav Grebeníček, tak i Jan Šinágl. Po zhodnocení všech důkazů pak soudce Holeček rozhodne, zda je žaloba na místě nebo ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám