Hlavní obsah

Koalice navrhla na šéfa Sněmovny Kasala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice navrhla na funkci předsedy Sněmovny lidovce Jana Kasala (KDU-ČSL). Oznámili to v úterý předsedové ODS, lidovců a zelených. Má jít o přechodného šéfa, který by Sněmovnu vedl jen do případného vyslovení důvěry koaliční vládě. Pak by poslanci zvolili zástupce ČSSD.

Článek

O obsazení funkce předsedy Sněmovny budou poslanci hlasovat v pátek.

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených navrhla koaličního kandidáta po neúspěchu kandidátky občanských demokratů Miroslavy Němcové v první volbě minulý čtvrtek.

ČSSD už oznámila, že svého kandidáta do páteční volby nepostaví, přestože o funkci usiluje. Nechce ji ale vyměnit za příslib podpory vládě a schválení svého kandidáta si chce vyjednat předem. Kasal je tam jediným kandidátem. KDU-ČSL ho postavila i jako kandidáta na místopředsedu. Pokud ale není zvolen předseda, místopředsedové se nevolí.

ODS na místa místopředsedů navrhla Miroslavu Němcovou a Lucii Tallmanovou, KSČM navrhuje Vojtěcha Filipa. ČSSD nikoho nenominuje ani na funkci místopředsedy.

Volbě předsedy Sněmovny hrozí druhý krach

Zástupci koalice v úterý navrhli zvolení dočasného předsedy Sněmovny jako jednu z variant odblokování patové situace. Bez zvolení předsedy totiž nelze ukončit ustavující schůzi Sněmovny, což je předpoklad ke jmenování nové vlády. Představitelé ČSSD a KSČM ale odmítli zaručit podporu tomuto řešení. [celá zpráva]

Vzhledem k vyrovnanému poměru sil v dolní komoře tak hrozí, že páteční hlasování dopadne stejně jako to předchozí a předseda zvolen nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám