Hlavní obsah

Bursík: ČSSD nechce ustoupit, chce sestavovat vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strany zelených se na úterním jednání nedohodli na tom, kdo by měl obsadit místo předsedy Sněmovny. Předseda Strany zelených Martin Bursík po jednání prohlásil, že ČSSD nechce přistoupit na žádné podmínky, protože by ráda sama sestavovala vládu. Politikům se tedy ani tentokrát nepodařilo nalézt kompromis a patová povolební situace pokračuje.

Článek

Nabídka, s níž přišla ODS, podpořit kandidáta soc. dem. do čela Sněmovny výměnou za podporu koaliční vládě není podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka žádnou novinkou. "To by musela být hluboká debata o programových prioritách," řekl Paroubek.

"Neexistuje vůle ze strany ČSSD vést programovou debatu a neexistují podmínky, za kterých by ČSSD podpořila pravozelenou vládu, protože má vlastní ambice," řekl na to předseda Strany zelených Martin Bursík. Připomněl také, že zástupci jednotlivých stran se nedokážou shodnout ani na tom, kdo je vlastně vítězem voleb.

Paroubek zopakoval, že v případě selhání prvního pokusu o sestavení vlády by měl být druhým pokusem pověřen sociální demokrat, což označil za demokratičtější, než kdyby se tak nestalo.

Ve hře byly tři varianty

Předseda ODS Mirek Topolánek informoval, že nabídl tři varianty řešení současné patové situace. První variantou byla nabídka podpory kandidáta ČSSD do čela Sněmovny výměnou za podporu vládě. Dále Topolánek navrhl zvolit prozatímního předsedu z řad koalice, který by byl převolen na člena ČSSD po vyslovení důvěry vládě.

Třetí možností byla nominace a tajná volba kandidátů jak koalice, tak ČSSD. Sociální demokraté přitom dosud odmítají postavit svého kandidáta do "divoké volby". "Tyto nabídky nebyly akceptovány," konstatoval Topolánek.

Šéf ČSSD Paroubek potom oznámil, že poslanecký klub jeho strany trvá na tom, že nepostaví svého kandidáta do tajné volby, pokud pro něj nebude mít předem vyjednanou podporu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip přišel s návrhem, aby se na přechodnou dobu stal předsedou Sněmovny její nejstarší poslanec. Tím je sociální demokrat Zdeněk Jičínský. Filipův návrh se u zástupců ostatních stran nesetkal s pochopením.

Poslanci mají šéfa Sněmovny podruhé volit v pátek. V první volbě minulý týden neuspěla kandidátka ODS Miroslava Němcová. Nehlasovali pro ni ani všichni koaliční poslanci. [celá zpráva]

Koalice navrhne lidovce Kasala

Předsedové koaličních ODS, KDU-ČSL a SZ po jednání oznámili, že do páteční volby nominují společného kandidáta, kterým je lidovecký místopředseda Jan Kasal. [celá zpráva]

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousekv v úterý řekl, že lidovci o tuto funkci neusilují, jsou ale ochotni nominovat dočasného předsedu, který by pomohl odblokovat dohodu.

Občanští demokraté se rozhodli, že do páteční volby nominují pouze kandidáty na místopředsedy Sněmovny, kterými budou Němcová a poslankyně Lucie Talmanová. Kandidáta na předsedu, jak se zdá, nebudou nominovat ani sociální demokraté. Zelení několikrát oznámili, že si nedělají nárok ani na místopředsednický post, natož na funkci předsedy.

Reklama

Související články

Paroubek: ČSSD vládu trojkoalice nepodpoří

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že sociální demokracie nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených. Koaliční smlouva, kterou v pondělí ODS,...

Test jednoty koalice selhal, ČSSD se raduje

Sněmovna je i po čtvrtku bez vedení. Koalici se nepodařilo prosadit do čela dolní komory její kandidátku Miroslavu Němcovou z ODS. Němcovou dokonce nepodpořili...

Výběr článků

Načítám