Hlavní obsah

Policie nevede trestní řízení proti Topolánkovi a Kalouskovi

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Miloslav Brych v pondělí Právu sdělil, že jeho útvar nevede trestní řízení proti předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi ani proti předsedovi lidovců Miroslavu Kalouskovi. Podle něj útvar pouze prošetřoval podněty, které obdržel. O tom, že podněty na protikorpuční přijdou, předem věděl bývalý šéf úřadu expremiéra Grosse Pavel Přibyl.

Článek

"Dostali jsme sice letos dva podněty. Ze zákona jsme povinni je vyhodnotit. To ale není trestní řízení, ve kterém se vede prověřování podezření nebo pak trestní stíhání," řekl Brych. Na možnost, že podněty na protikorupční policii dojdou, upozornil Brycha v dubnu bývalý ředitel úřadu premiéra Stanislava Grosse Pavel Přibyl.

"Jak a kde k této informaci přišel, nevím. Působil léta u kriminálky, takže má své zdroje. Podněty skutečně přišly. Pro nás to pak byla podle zákona o policii a trestního řádu rutinní záležitost. Informace o tom od nás neunikla," zdůraznil Brych. Přiznal, že se s Přibylem zná od roku 1982.

Krakatice a Daniela

"Seznámili jsme se a spřátelili v té době na vojně. Pak jsme sloužili u policie. Nikdy však po mně nic nechtěl a nikdy mě neúkoloval. Ani já jsem ho neúkoloval. Tyto spekulace rozhodně odmítám," řekl Brych. Uvedl, že neměl a nemá co tajit ani zvláštnímu týmu policejního prezidia, který se zabývá utajenou zprávou šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Právě v ní je na Brychovy vztahy s Přibylem poukazováno včetně zveřejnění několika odposlechů telefonických hovorů.

Otazníky okolo politiků podle informací Práva však nezmizely. Vedoucí odboru ÚOOZ Hynek Vlas totiž začal vyžadovat vydání operativních spisů (obsahují informace kriminálního zpravodajství, pozn. red.), kterými leckteří politici procházejí. "Pan Vlas například pátrá po spise nazvaném Krakatice z roku 2000, který založila tehdejší Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality (SPOK). Dotýká se politiků ODS," řekl Právu dobře informovaný důstojník ÚOOZ.

Uvedl, že je hledán i spis Daniela, který se má zabývat podezřelými machinacemi okolo budoucí výstavby dálnice D47 do Ostravy. "Ten spis je jako fantom. Má obsahovat závažné informace o politicích ODS a KDU-ČSL z 90. let minulého století. Ale nikdo neví, kdo ho založil, kde je a jestli se tak skutečně jmenuje," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám