Hlavní obsah

Ve Sněmovně je rvačka i o výbory

Právo, dan, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Doslova bitva je mezi koalicí a opozicí o obsazení sněmovních výborů. Opozice setrvává na svém stanovisku, že kontrolní orgány mají patřit jí. Jde především o branný, rozpočtový a hospodářský výbor. Všechny tři si podle informací Práva nárokuje ODS i ČSSD.

Článek

Bývalý předseda rozpočtového výboru soc. dem. Miloslav Vlček Právu řekl, že není ani shoda, zda má být členů rozpočtového výboru - klíčového pro státní finance - 20 nebo 22.

"Pokud by jich bylo 20, bylo by v něm osm členů za ČSSD, když 22, tak také osm," poznamenal Vlček, který by měl o výbor opět zájem. Při osmi členech ČSSD by bylo 8 z ODS, 3 komunisté a 3 lidovci se zelenými. Trojkoalice ale chce tento výbor mít s lichým počtem členů a ve výhodném poměru pro sebe. "Což při situaci, která tady je, a při pravomoci výboru přijímat rozpočtová opatření nám nepřipadá příliš korektní," řekl Právu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý (ODS) Právu neshodu potvrdil: "Kolizí je v tuto chvíli tolik, že je možné říci, že dohoda se ani nerýsuje." Jediný pokrok zatím zřejmě představuje dohoda lidovců se zelenými o společném postupu při obsazování míst ve výborech.

Vyjednavač zelených Ondřej Liška Právu řekl, že jeho stranický šéf Martin Bursík nemůže být jako budoucí ministr členem žádného výboru. Pět zbývajících poslanců zelených může tedy nanejvýš zasednout v deseti výborech (v minulém volebním období jich bylo 15).

"Práce budeme mít šíleně moc," připustil Liška. Zelení ve čtvrtek podali návrh novely zákona o jednacím řádu, aby nebyly určeny počty mandátů potřebné k ustavení klubu.

Bublan, nebo Vidím?

Nejpikantnější situace panuje okolo branně-bezpečnostního výboru, neboť na jeho vedení podle informací Práva aspirují Jan Vidím (ODS), kterého soc. dem. viní z aktivní účasti v kauze Kubice, a dosluhující ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Lidovci se spokojí s předsednictvím v jednom výboru. Pro dosluhujícího ministra životního prostředí Libora Ambrozka by rádi získali regionální výbor. "Zatím je to v jednání," uvedl šéf klubu Jan Kasal.

Zelení s Ambrozkovým předsednictvím výboru podle Bursíka souhlasí. Sami by si nárokovali výbor pro evropské záležitosti. Do jeho čela by nominovali Lišku. "Zelení jsou výrazně proevropská strana a máme před sebou přípravu na předsednictví EU v roce 2009. Jeho součástí bude také reforma společné zemědělské politiky, což je asi nejtvrdší oříšek, který v Bruselu leží," řekl Právu Bursík. V koalici by tak došlo k dělbě práce - ministrem pro evropské záležitosti má být Petr Gandalovič z ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS možná půjčí zeleným čtyři poslance

Povolební pat nenahrává jednoduchému hlasování o rozdělení postů v dolní parlamentní komoře. Zástupci pěti stran ve Sněmovně se zatím i po pondělní schůzce...

Výběr článků

Načítám