Hlavní obsah

Koalice znovu nabízí ČSSD šéfa Sněmovny za důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice nabídne sociálním demokratům křeslo předsedy Sněmovny. Kdyby ČSSD slíbila, že umožní vládě ODS, KDU-ČSL a zelených získat důvěru, mohla by vedení dolní komory získat hned. Druhou možností je zvolit někoho z koalice přechodným šéfem Sněmovny, který by dolní komoru vedl do doby, než koaliční kabinet důvěru získá.

Článek

Na těchto dvou variantách, které nabídnou ČSSD, se v pondělí dohodli předsedové ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Ve stejném duchu se představitelé koalice vyjadřovali už v minulých týdnech.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek Právu řekl, že fakt, že musí vyjednávat s komunisty ho "nenaplňuje žádný nadšením, ale horší by bylo nejednat vůbec". "Druhá varianta je, že by na dobu nezbytně nutnou, než by koaliční vláda získala podporu, by byl zvolen kompromisní koaliční kandidát, který by funkci zastával pouze do okamžiku, kdy by vláda získala důvěru, a potom by to bylo převoleno, aby byl předsedou sociální  demokrat," řekl Právu Kalousek.

Kdo by měl být oním kompromisním kandidátem, o tom Kalousek nechtěl spekulovat. V zákulisí se mluví o prvním místopředsedovi KDU-ČSL Janu Kasalovi.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zopakoval, že kandidátem sociální demokracie je Lubomír Zaorálek. Kdyby k němu měli partneři v jednání výhrady, je podle něj ČSSD ochotna o jménu diskutovat. Předsedou Sněmovny by ale měl být sociální demokrat, to je prý další předpoklad k jednání o vládě. "Je dobré, že jednání konečně začínají, že emoce a euforie u některých lidí opadly," řekl Škromach v souvislosti s návrhem koalice.

Předseda ODS Mirek Topolánek na úterý svolal jednání zástupců všech pěti sněmovních stran. U jednoho stolu se při něm sejdou ODS, lidovci, zelení, sociální demokraté a komunisté. Každou stranu by měli zastupovat předseda a šéf poslaneckého klubu.

Krach první volby

Poslanci se předsedu dolní komory pokoušeli zvolit již minulý týden. Kandidátka ODS Miroslava Němcová ale ani nadvakrát neuspěla - nepodpořili ji ani všichni koaliční zákonodárci. [celá zpráva]

Obsazení funkce předsedy dolní komory a dalších míst ve vedení Sněmovny je přitom klíčem k odblokování volebního patu a vytvoření nového kabinetu. Podle některých výkladů ani nemůže ustavující schůze dolní komory skončit do té doby, než poslanci nového předsedu zvolí. Na ukončení ustavující schůze je zase vázána demise dosluhující vlády Jiřího Paroubka (ČSSD).

ODS se sice může opřít o podporu svých koaličních partnerů z KDU-ČSL a Strany zelených, i s nimi dá ale ve dvousetčlenné sněmovně dohromady jen 100 hlasů. Mimo koalici stojí ČSSD a KSČM, které mají společně také 100 mandátů. Ani jeden z táborů tak bez přispění toho druhého nemůže prosadit své představy. Topolánek uvedl, že ODS už asi do čela Sněmovny nebude navrhovat svého člena. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

ODS už netrvá na křesle šéfa Sněmovny

Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí oznámil, že občanští demokraté už nebudou prosazovat do čela Sněmovny svého kandidáta. Podle Topolánka navrhne...

Výběr článků

Načítám