Hlavní obsah

Paroubkova vláda se rozhodla, že demisi nepodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLODĚJE

Ministři dosluhujícího vládního kabinetu premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) se na pondělním zasedání v Kolodějích rozhodli, že nepodají avizovanou demisi. Paroubek ji oznámil minulou středu. Prezident ale řekl, že tuto demisi nepřijme, protože by byla podle něj v současné době nezodpovědná.

Článek

"My jsme celou tu věc jsme podrobně debatovali s ohledem na páteční projev pana prezidenta, který oznámil, že by podanou demisi nepřijal. Z tohoto hlediska byl převažující názor, abychom nedělali zbytečná teatrální gesta a dělali svou práci," řekl Paroubek po pondělním jednání vlády. Uvedl, že práce vlády může skončit už za týden, pokud by se Sněmovně v pátek podařilo zvolit své vedení.

Podle premiéra se o demisi kabinetu v pondělí nehlasovalo, ale ministři o ní debatovali.  

Předseda ČSSD zopakoval, že ani do páteční volby předsedy dolní komory sociální demokraté nenominují svého kandidáta Lubomíra Zaorálka, pokud pro něj nebudou mít předem vyjednanou podporu. Hodlá o tom znovu jednat i s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. "Poslal jsem esemesku panu předsedovi Topolánkovi. Předpokládám, že se sejdeme," uvedl šéf ČSSD.

Paroubek původně oznámil, že jeho vláda v pondělí skončí bez ohledu na to, jak dopadne volba vedení Sněmovny. Na předsedovi dolní komory se ale minulý čtvrtek poslanci nedohodli, když jediná kandidátka Miroslava Němcová z ODS nezískala potřebnou většinu hlasů.

Prezident Klaus v pátek oznámil, že oznámenou demisi nehodlá přijmout, protože podle něj není motivována naplněním Ústavy. Podle ústavních zvyklostí podává vláda demisi ve chvíli, kdy je ustaveno vedení nové Sněmovny. Klaus označil zamýšlenou demisi za "útěk od zodpovědnosti".

Paroubek na Klausovo páteční oznámení reagoval vzápětí prohlášením, že demisi stejně podá, ať už ji prezident přijme nebo ne. V nedělních Otázkách Václava Moravce ale řekl, že si svůj postoj rozmyslel a demisi podá jen v případě, že ho k tomu vyzvou ministři jeho kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubkova vláda podá v pondělí demisi

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu oznámil, že jeho vláda podá v pondělí 3. července demisi. Podle Ústavy by tak měla učinit v případě, že bude...

Klaus Paroubkovu demisi nekomentoval

Prezident Václav Klaus ve středu odmítl komentovat demisi, kterou hodlá v pondělí podat dosavadní premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Se jmenováním nového...

Výběr článků

Načítám