Hlavní obsah

Jihomoravské Novosedly stále bojují s velkou vodou

Právo, miv
BŘECLAV

V noční boj o přežití obce se zvrhla situace v Novosedlech na Břeclavsku, které čelí náporu vody z povodňového jezera. Asi šest set hektarů velkou lagunu vytvořila voda, unikající dírou v hrázi na rakouském břehu Dyje.

Článek

Již v neděli večer se naplnilo rozhodnutí, podle kterého při dalším nástupu vody přijde na řadu prokopání hráze Dyje. Tudy odtéká voda z povodňové laguny, ale ani to nestačí, aby začala hladina jezera klesat. V noci dostoupala až k silnici k nádraží a obklíčila domy, kolem nichž jsou provizorní valy.

"Sypané hráze, které jsem nechal udělat v roce 2002, už přežily třetí a nejvážnější povodeň. Vody je tolik, že začaly prosakovat a celou noc jsme je museli zpevňovat. Přijela těžká technika armádních záchranářů z Bučovic, máme také tatrovky soukromých firem a zpevňujeme, co se dá," řekl Právu starosta Novosedel František Trefilík.

Voda zaplavila trať a část nádraží, z Novosedel do Hrušovan nad Jevišovkou lidi vozí autobusy. Obnovení provozu závisí na rychlosti opadnutí vody a na výsledku kontroly železničního náspu.

Rakušané trhlinu zasypávají

Rakušané začali v neděli navečer pomocí vrtulníku zasypávat pětadvacetimetrovou průrvu v pravém břehu Dyje, kudy voda uniká k Novému Přerovu a obci Novosedly.

"Měl jsem velmi intenzívní jednání s rakouskou stranou, kde jsem navštívil jak jejich zmocněnce, tak místní starosty i ty, kteří jsou odpovědni za provádění jednotlivých akcí v tomto prostoru. Pochopili, že potřebujeme, aby protržená hráz na jejich straně byla sanována, a tak včera před sedmnáctou hodinou zahájily činnost vrtulníky," řekl v pondělí hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

V neděli odpoledne na jednání krizového štábu ale starostové dostali zprávu, že Rakousko bude hráz opravovat až po opadnutí vody. Zřejmě zapůsobila intervence hejtmana na českém ministerstvu vnitra, rakouské vrtulníky po udělení souhlasu využít vzdušný prostor na naší straně hranice v pondělí dál pokračovaly v sanování kritického místa.

"Po souši je obtížně dosažitelné, definitivní oprava bude trvat týdny, nikoli hodiny nebo dny," upozornil hejtman. Provizorní přehrazení měli Rakušané zajistit do šestnácti hodin. "Zatím se hladina laguny oproti maximu snížila o třicet centimetrů, pokud už přestane voda přitékat, bude klesat rychleji," doufá Trefilík.

Vodohospodáři prokopali hráz u Novosedel v místě, kde mělo být stavidlo. O jeho výstavbě se mluvilo po povodni v roce 2002. "Ano, slibovali, že postaví stavidlo, jenže odtekla voda a zmizely i sliby. Teď, po třetí povodni, řekli, že ihned nastupují projektanti, aby se pustili do práce. Nám to ale dnes už nestačí. Potřebujeme taky stavidlo na potoce a protipovodňové hráze, které ochrání domy," řekl starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám