Hlavní obsah

Bursík: ODS by měla od Němcové ustoupit

Právo, Naďa Adamičková
PRAHA

Nesoulad v koaličních řadách vyvolal krach volby Miroslavy Němcové z ODS do vedení Sněmovny. Šéf Strany zelených Martin Bursík na adresu ODS v nedělní Sedmičce televize Nova poznamenal, že by si netroufl znovu kandidovat neúspěšnou Němcovou. Volit se bude znovu v pátek.

Článek

Jít do druhého kola se stejným obsazením a dopadnout stejně znamená podle Bursíka politickou prohru. "Já bych si něco takového netroufl, hledal bych nějakého jiného kandidáta," řekl.

Na adresu jediné kandidátky na křeslo šéfa komory Němcové navíc uvedl: "Patří k dobrým politickým mravům, aby se kandidát šel představit nejen soc. dem. a komunistům, ale také koaličním partnerům."

Sama místopředsedkyně ODS Němcová odmítla personální diktát politických oponentů. Přitom ochotu jednat o jiném kandidátovi ODS projevili ústy svého místopředsedy Jana Kasala také lidovci. Ale ani změna jména situaci nevyřeší, neboť pro soc. dem. je nepřijatelné, aby ODS měla ve svých rukách vládu, Senát, Sněmovnu, Hrad i kraje.

Pokračování v povolebním patu připustil včera premiér a předseda soc. dem. Jiří Paroubek, když řekl, že pokud nedojde k dohodě všech parlamentních stran, šéfa Sněmovny se zřejmě nepodaří zvolit.

Paroubek proto stále čeká od Topolánka výzvu k jednání. A to se všemi zástupci stran, tedy i s komunisty. Vzhledem k tomu, že Topolánek zatím podle premiéra neprojevil ochotu zasednout, chce mu dnes zavolat sám. "Tento stav není únosný," dodal Paroubek.

Šéf SZ: Topolánek moc tlačí na pilu

K jednání místo "ukazování svalů" vyzval také Bursík. Podle něj Topolánek "příliš tlačí na pilu". Bursík soudí, že by šéf ODS měl zvolnit tempo, vytvořit prostor pro jednání na všech úrovních a "nehnat ten projekt příliš rychle dopředu".

Bursík potvrdil, že chce mluvit s Paroubkem mezi čtyřma očima, i když jejich páteční schůzka padla.. "Požádal jsem předsedu Paroubka o jednání, protože koalice nemůže vládnout, jestliže nevyjedná podporu nebo toleranci soc. dem. Chtěl jsem jednat o programových záležitostech, protože jsem si vědom, že mezi koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády je cesta, na které lze jednat, některé věci akcentovat, některé věci potlačit. Prostě tak dopadly volby."

Bursík dodal, že s Topolánkem a Kalouskem o schůzce s premiérem mluvil. ODS přitom programový kompromis s ČSSD odmítá.

"K tangu jsou potřeba dva"

Paroubek nevyloučil, že pokud by došlo k dohodě o obsazení Sněmovny a byl zvolen soc. dem. Lubomír Zaorálek, mohlo by časem dojít k převolení této funkce a šéfem komory by se stal on sám.

"Myslím, že to lze těžko vyloučit, ale stejně tak to nejde v tuto chvíli potvrdit," dodal s tím, že nyní to není na pořadu dne. Do druhé volby ale zatím soc. dem. nikoho nenavrhne, stejně jako do funkcí místopředsedů.

Bursík se obává velké koalice

Šéf soc. dem. se vyhnul jednoznačné odpovědi na otázku, zda by byl pro velkou koalici. Prohlásil, že nesdílí názor svého poradce Valtra Komárka, který k ní vyzývá. K situaci, že by selhaly pokusy vytvořit vlády se stovkovou podporou, prohlásil: "Pak bych musel dát za pravdu Valtru Komárkovi, a to nemohu dát."

Z utvoření velké koalice podezírá soc. dem. a ODS Bursík. "Není tady snaha zklidnit atmosféru, pokračuje se ve vyhrocování situace, která, obávám se, má vést k tomu, že nakonec jediným východiskem, které nám tady zástupci dvou velkých stran předvedou, bude dohoda o velké koalici," řekl šéf zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám