Hlavní obsah

USA hledají místo pro základnu i v ČR už dva roky

PRAHA

Premiér a šéf soc. dem. Jiří Paroubek v neděli uvedl, že o možném umístění americké protiraketové základny se jedná již více než dva roky, přičemž země byla oslovena již za premiérování Vladimíra Špidly.

Článek

 Podle jeho nedělních slov v ČT však stále jde o "zkoumání terénu", zda umístit základnu k nám, nebo třeba do Polska či Maďarska.

To potvrdil také náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Odmítl však sdělit s odkazem na ochranu utajovaných skutečností, kde by případně americké systémy mohly být umístěny. Potvrdil, že vše je zatím ve fázi "posílání si papírů", přičemž Američané by měli v krátké době Česko navštívit.

Štefka potvrdil, že by mělo jít o protiraketový systém USA, nikoli o systém NATO nebo Evropské unie. Na otázku, zda by se Česko v případě umístění základny mohlo stát cílem vojenské hrozby, náčelník generálního štábu prohlásil, že o tom pochybuje. "USA a NATO jsou natolik silné, že pochybuji, že by někdo zaútočil na americkou základnu v Evropě," prohlásil v ČT Štefka.

Připomněl, že takový útok by byl považován podle Washingtonské smlouvy za útok na všechny členy Aliance. Podle jeho názoru by americká raketová základna v Česku spíš vedla ke zvýšení bezpečnosti.

Paroubek trvá na tom, že pokud by v Česku měla být umístěna americká raketová základna, měli by o tom rozhodnout občané v referendu.

Sám zatím nemá jasný názor, zda s takovým rozhodnutím souhlasit, či nikoli. "I když plusy převažují nad mínusy, je to velký zásah do psychologie lidí," připustil premiér v narážce na případnou přítomnost cizích vojáků. Proto je nutná podle něj v tuto chvíli veřejná debata na toto téma.

Grebeníček: Může to být vlastizrada

Vyjednávání napadl poslanec KSČM a bývalý šéf této strany Miroslav Grebeníček. Ve svém včerejším prohlášení napsal, že pokud Paroubek i Štefka přiznávají dlouhodobá jednání tohoto druhu, "přiznávají fakticky dlouhodobé porušování ústavního pořádku a bezprecedentní porušení Ústavy ČR. Jde tu totiž zcela zřejmě o dlouhodobě utajovanou intervenci vlády do kompetencí parlamentu."

Podle něj "vláda a armáda tajným jednáním a konzultacemi s cizí mocností o podmínkách vybudování její vojenské základny v ČR zpochybnily základní principy parlamentní demokracie a právního státu". V případě konkrétních osob by se prý mohlo "jednat i o naplnění skutkové podstaty zneužití pravomoci veřejného činitele, případně vlastizrady".

Bývalý předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek včera na Nově několikrát vyloučil, že by vláda nebo český parlament byly oficiálně požádány o umístění základny USA. Označil to za virtuální realitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám