Hlavní obsah

Voda z protržené hráze už ohrožuje domy, zaplavila nádraží

– NOVOSEDLY/TŘEBOŇ

Obyvatelé obce Novosedly na Dyji s napětím sledují stoupající vodu na polích v okolí obce. Valí se sem z Rakouska, kde se protrhla hráz. Díra je dlouhá 25 metrů a uniká jí 50 metrů krychlových vody za sekundu. Voda z protržené hráze se už dostala do bezprostřední blízkosti domů a zaplavila nádraží. Vlaky ve směru na Hrušovany nad Jevišovkou od šesti hodin odpoledne nejezdí.

Článek

Povodí Moravy se pokusilo místo, kde se jezero z přitékající vody vytvořilo, protrhnout a odvést vodu do řeky. Hladina v laguně však stoupá dál. Pokud to bude pokračovat, zastaví dráhy i dopravu do Mikulova.

Na jiném místě je těžká technika a hasiči. Buduje se hráz ze zeminy a připravují pytle s pískem. Voda už dosahuje výšky asi 40 centimetrů, zatím by ji ale hráz měla udržet "V těchto místech jsme s vodou nepočítali," řekl starosta Novosedel František Trefilík.

Rakušané nasadili vrtulník

Rakousko se v neděli odpoledne rozhodlo nasadit na opravu protržené hráze vrtulníky. Ty teď létají nad místem protržení. V nepřístupném terénu se hráz pokoušejí ucpat. Lidé už vykáceli stromy v okolí trhliny, aby se vrtulníky vůbec mohly k místu dostat.

Břeclavsko si své užilo už při povodních na jaře. Nynější voda ale lidi překvapila tím, jak rychle přišla."Její nástup je podstatně rychlejší, než při předchozích povodních," řekl Trefilík. Na nebezpečí reagovalo Povodí Moravy. Odtok z Vranovské přehrady byl již v sobotu snížen na 145 kubíků za sekundu, v neděli ještě klesl na polovinu.

Pohroma pro Novosedly paradoxně přinesla úlevu Jevišovce. "Podle očekávání se začala valit voda na pozemky mezi řekou Jevišovka a železnicí. Pak se postup zastavil, protože na druhém břehu povolila hráz," řekl Právu starosta Jevišovky Michal Vago (nezávislý). Přesto je živel neušetřil, po narušení hráze mezi obcí a Hrušovany nad Jevišovkou Dyje obrátila směr toku Jevišovky a protiproudem zalila pole u obce.

Obcí se prohnala neuvěřitelná masa vody

Největší spoušť voda zanechala v Podhradí nad Dyjí. V obci se o víkendu úklízelo a počítaly se škody. Velká voda sem v pátek přišla stejně rychle, jako odešla. V několika desítkách domů a ubytovacích zařízení voda zničila vybavení.

"Bylo to vše děsivě rychlé. Když jsme se dozvěděli, že Dyje stoupá, nezbýval čas prakticky na nic. Proto ty škody budou veliké," řekla místostarostka Podhradí Božena Zerzová (nez.).

Z maximálního přítoku do Vranovské přehrady 580 kubíků vody za sekundu přiváděla Dyje z Rakouska asi 540 kubíků. Přesný údaj není. V pátek ráno se odmlčel měřící bod na řece v obci. Poslední stav, který nahlásil, byl o 170 kubíků nižší.

Starou Hlínu ohrožoval Rožmberk

Napínavou noc na neděli prožili obyvatelé jihočeské Staré Hlíny v Třeboni. Ohrožoval je zvýšený odtok Starou řekou do rybníka Rožmberk. Hráz, kterou tu postavili vojáci, ale obec nakonec uchránila. Přetékající vodu stíhali hasiči během noci odčerpávat.

Rožmberk pojímá velké množství vody, aby ulehčil obcím Soběslav a Veselí nad Lužnicí. Do největšího jihočeského rybníku nyní odtéká kolem 70 metrů krychlových vody za vteřinu.

I když noc proběhla bez větších komplikací, obyvatelé Staré Hlíny ještě nemají vyhráno. Obec leží na okraji Rožmberka, a pokud vody přiteče mnoho, může se začít rozlévat. "Takže je otázka, jak opravdu rychle se bude rybník Rožmberk napouštět," podotkl starosta obce Jiří Houdek. Dodal, že hladina by měla poklesnout zřejmě odpoledne.

Vody ve většině jihočeských řek, které v noci na pátek rozvodnil vydatný déšť, ubývá. Hasiči v noci vyjížděli čerpat vodu pouze do Třeboně.

Problematická situace je podle vodohospodářů právě na Lužnici, kde platí stupeň ohrožení v Pilaři. Na horním toku v Nové Vsi už ale řeka klesla na druhý povodňový stupeň, který platí také v Klenovicích. Bdělost překračuje Lužnice v Bechyni, Blanice v Heřmani, Nežárka v Hamru, Malše v Roudném a Stropnice v Pašínovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda na Dyji překonala záplavy z roku 2002

Vytrvalý déšť zvedá hladiny řek především na jihu Čech a Moravy. Na Dyji podle meteorologů hrozí extrémní povodně, už nyní je rpůtok řeky vyšší...

Výběr článků

Načítám