Hlavní obsah

Paroubek: koaliční projekt je mrtvý, ať ODS jedná s ČSSD

PRAHA

Dosluhující premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek odpoledne prohlásil, že projekt koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je mrtvý. Podle Paroubka z něj nemůže vzniknout stabilní vláda. Zároveň vyzval ODS ke spolupráci na řešení povolební situace.

Článek

"Na bázi této koalice žádná silná vláda nemůže vzniknout," uvedl Paroubek a dodal: "Tento koaliční projekt je mrtvý a čím dříve bude pohřben, tím asi lépe," dodal premiér.

Paroubek prohlásil, že ODS a ČSSD jako strany s největším počtem mandátů, by spolu měly začít jednat o podobě vlády.

Kdo zrušil večerní schůzku

S Paroubkem se měl večer sejít předseda Strany zelených Martin Bursík. Schůzku ale odvolal poté, co premiér oznámil, že hodlá zahájit vlastní jednání o vládě a už v pátek ho čeká první rozhovor.

"Byl jsem připraven vyjednávat o programových otázkách a o podpoře zelenopravé vlády ze strany sociální demokracie. Ale vzhledem k tomu, že pan Paroubek oznámil, že sám začíná vlastní jednání, schůzku jsem zrušil," řekl ČTK v pátek odpoledne Bursík.

Premiér na tiskové konferenci potvrdil, že má v plánu zahájit vlastní jednání o podobě vlády. "Já jsem řekl, že moje trpělivost s panem Topolánkem skončila, takže budu jednat napříč politickým spektrem," prohlásil Paroubek s tím, že měl na večer domluvenou první schůzku, kterou ale odvolal kvůli cestě na jižní Moravu, kterou postihla povodeň.

Na dotazy novinářů, zda to byl právě Bursík, s kým měl premiér sjednanou schůzku, a kdo tedy vlastně schůzku zrušil, šéf ČSSD odpovídal nejasně a nakonec řekl, že to nebude komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek: ČSSD vládu trojkoalice nepodpoří

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že sociální demokracie nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených. Koaliční smlouva, kterou v pondělí ODS,...

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

Výběr článků

Načítám