Hlavní obsah

Klaus nepřijme Paroubkovu demisi, ten ji stejně podá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek oznámil, že nepřijme demisi vlády, kterou na pondělí ohlásil dosavadní premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle prezidenta má tato demise jinou motivaci, než je naplnění Ústavy. V době, kdy je nefunkční Sněmovna, by to byl podle prezidenta nezodpovědný krok. Premiér Jiří Paroubek ale v reakci na to řekl, že demisi stejně podá.

Článek

Prezident republiky prohlásil, že Paroubkovu plánovanou demisi pokládá za útěk od zodpovědnosti v době, kdy je Sněmovna nefunkční. "Jsem rozhodnut takovouto demisi nepřijmout," řekl prezident.

Paroubek řekl, že prezident jej k podání demise nepřímo vyzýval, podobně jako koalice. "Teď jsem ochoten podat demisi a je to taky špatně, takže už tomu nějak nerozumím," řekl Paroubek.

Čeká, že prezident buď demisi nepřijme, jak je jeho právo, nebo přijme a Paroubkův kabinet pověří vládnutím do doby, než nastoupí jiná vláda.

Ústava předpokádá demisi vlády poté, co je ustaveno vedení Sněmovny. K tomu však zatím nedošlo. Paroubek oznámil, že podá v pondělí demisi bez ohledu na to, bude-li zvolen předseda Sněmovny. Označil to za vstřícný krok.

Kandidátka ODS Miroslava Němcová na šéfku Sněmovny ve čtvrtek nedostala potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Kandidátem ČSSD je Lubomír Zaorálek, sociální demokraté ho ale chtějí nominovat až v momentě, kdy pro něj budou mít předem dohodnutou podporu i ze strany pravicových poslanců.

"Zájem státu a stabilita ústavních institucí nemohou být obětovány krátkodobému politickému taktizování," vyjádřil se prezident.

Lídři koalice prezidenta chápou

Předseda ODS Mirek Topolánek komentoval prezidentovo rozhodnutí s tím, že to je jeho ústavní právo. "Podle mě reaguje poněkud předčasně na zkušební hlasování ve sněmovně," upozornil však Topolánek.

Také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek připomněl, že je právem prezidenta demisi přijmout, nebo nepřijmout. "V jeho kroku jistou logiku vidím. Musí se teď podařit ustanovit orgány sněmovny," řekl šéf lidovců.

Lídr zelených Martin Bursík označil rozhodnutí hlavy státu za pochopitelné a rozumné řešení nynější složité situace. "Kdyby demisi přijal, mohla by vzniknout řada komplikovaných ústavně-právních situací," soudí.

Prezident nyní podle Ústavy demisi přijmout nemusí

Podle Ústavy musí prezident demisi vlády přijmout jen v případě, že už skončila ustavující schůze Sněmovny, nebo vláda nezískala důvěru Sněmovny, případně když jí byla vyslovena nedůvěra. 

V jiných případech záleží na rozhodnutí prezidenta.

Reklama

Související články

Paroubkova vláda podá v pondělí demisi

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu oznámil, že jeho vláda podá v pondělí 3. července demisi. Podle Ústavy by tak měla učinit v případě, že bude...

Klaus Paroubkovu demisi nekomentoval

Prezident Václav Klaus ve středu odmítl komentovat demisi, kterou hodlá v pondělí podat dosavadní premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Se jmenováním nového...

Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole...

Výběr článků

Načítám