Hlavní obsah

Bavorská plovárna, dotovaná z Česka, zbankrotovala

Právo, Vladislav Podracký, Jindra Pašková
PRAHA

Historicky první případ, kdy česká strana poskytla dotaci bohatším německým sousedům, zřejmě skončí ostudou. Krytý bazén v bavorské Železné Rudě (Bayerisch Eisenstein), který Plzeňský kraj podpořil 50 tisíci eury, totiž zůstane uzavřen. Jeho provozovatel na sebe ve středu vyhlásil bankrot.

Článek

"Pokud bude bazén opravdu uzavřen, bude to pro nás, řekněme, znamenat určitou zkušenost," reagoval ve čtvrtek pro Právo náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro ekonomiku Vladislav Vilímec (ODS).

Starosta v šoku

"Je to pro nás absolutní šok," řekl Právu starosta bavorské Železné Rudy Thomas Müller (CSU). Město totiž svou provozní firmu HOB Bayerisch Eisenstein Betriebgesellschaft před časem i s bazénem, českou finanční dotací, a dalšími 10 tisíci eury z vlastní pokladny převedla za symbolické jedno euro švýcarské podnikatelské skupině Mehmann. Ta ještě v úterý tvrdila, že bazén bude otevřen k 1. srpnu a že příští rok zahájí kompletní přestavbu areálu.

"Důvodem vyhlášení insolvence je chybějící potenciální investor," uvedla Christine Hutterová, mluvčí skupiny Mehmann s tím, že další příčinou je i fakt, že čísla návštěvnosti bazénu zůstala během jeho krátkého provozu po převzetí hluboko pod očekáváním nového vlastníka.

"Jsme ale přesvědčeni, že bazén může být znovu uveden do provozu a fungovat s kladným hospodářským výsledkem. Potřebuje k tomu mít ale podporu úřadů, která doposud chyběla," tvrdí mluvčí skupiny. Toto tvrzení však bavorského starostu doslova zvedá ze židle.

Chtějí ho zpět

"Nevím, kde na něco takového přišli," říká Müller. Podle něho například bazén v sousedním Zwieselu, provozovaný městem, hospodaří se ztrátou dvou miliónů euro. "Tady to bylo 180 tisíc a díky pomoci Plzeňského kraje i našeho města jsme jim dokázali garantovat snížení ztrát na sto tisíc. A to je také málo?" ptá se bavorský starosta. Ten se také pokusil kontaktovat vlastníka švýcarské firmy. Zatím marně. "Na vzkaz zanechaný ve firmě se mi pan Mehmann dosud neozval a na mobilu má záznamník," konstatuje starosta.

Podle něho se ale bude město v zájmu svých občanů i lidí ze sousední české Železné Rudy snažit o převzetí bazénu zpět do svých rukou. "V tomto směru hraje ve prospěch města fakt, že pozemky, na kterých bazén stojí, zůstaly i nadále v našem vlastnictví," říká Müller. "Teď jde jen o to najít cestu, jak dořešit i ty ostatní věci. Šanci určitě máme."

Česká strana je zklamaná

Zklamání neskrývá místostarosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS). "Informaci o bankrotu nemám. Pokud je to pravda, budu chtít vysvětlení od starosty Müllera," uvádí.

Město podalo svému protějšku bavorské Železné Rudě pomocnou ruku, když pro zprovoznění bazénu poskytlo příspěvek 10 tisíc eur. Chybu vidí místostarosta v nedostatečně ošetřené smlouvě. "Naši sousedé zřejmě smluvně nepodchytili činnost švýcarských podnikatelů," dodává s tím, že smlouva měla mít jasné vymezené podmínky. Přesto doufá, že záležitost bude uvedena na pravou míru.

"To by bylo ke škodě klientů, kteří tuto oblast navštěvují. Věřím, že se s tím bavorská Ruda nějak vypořádá," je přesvědčen náměstek plzeňského hejtmana Vilímec. Ani on ale zatím žádnou informace o bankrotu nemá.

Finanční výpomoc pro bazén, částka 50 000 eur, byla dle jeho směrována městu. "Byl to pro nás výraz jednorázové pomoci, jakési diplomatické gesto, první po 16 letech," uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám