Hlavní obsah

Homosexuálové si od července rozdají "svatební" prstýnky

PRAHA

Od 1. července mohou v ČR gayové a lesbičky uzavírat registrovaná partnerství a ve většině krajů tak budou moci učinit v obřadních síních s hudbou a prstýnky. Úřední akt se tak nebude příliš lišit od klasického svatebního obřadu. Záleží však na dohodě s konkrétní matrikou.

Článek

"Zatím nevíme, kolik lidí tuto možnost využije, důležité je, že tu možnost mají," pochválil existenci zákona předseda Gay iniciativy v ČR Jiří Hromada v České televizi.

Zástupci matrik ve 14 krajích České republiky jsou na uzavírání nového druhu svazků připraveni. Přestože podle nich nemá jít v pravém slova smyslu o obřad, nýbrž o pouhý úřední akt, mohou jej doprovázet stejné náležitosti, jaké mají běžné svatby. Partneři si tak mohou vyměňovat prstýnky nebo první polibek. Mohou také svůj svazek uzavřít za přítomnosti rodičů a za doprovodu slavnostních fanfár. Záležet ale bude na možnostech i na přístupu jednotlivých matrik.

Podle vedoucí matrik Prahy 1 Jany Talmanové je totiž předpis pro uzavírání registrovaného partnerství o poznání méně ceremoniální. Matrikář se zeptá obou partnerů či partnerek, zda jim nejsou známy okolnosti, které by bránily jejich vstupu do partnerství. Pak jim položí otázku, jestli chtějí se svým protějškem do svazku vstoupit. Když si oba řeknou své "ano", matrikář jim oznámí, že splnili podmínky českého právního řádu a jejich partnerství je uzavřeno. Partneři či partnerky to následně potvrdí podpisem.

Na matrice zdarma, nadstandard za příplatek

Při uzavření svazku na matrice se za samotný akt nic neplatí. "Pokud budou mít klienti zájem o jiné prostory na území města či úřadu, bude poplatek za registraci stejný jako za svatební obřady," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek. Právě kladenskému magistrátu budou muset uhradit cestovní náklady a hodinovou mzdu matrikářů zpěvák Pavel Vítek a hudební producent Janis Sidovský. Budou se totiž "brát" v pondělí na Karlštejně.

Magistrát v Kladně už má celkem 15 žádostí a matrika pro ně dokonce připravila proslovy.

V některých krajích se akt odehraje v zasedačce

V Praze se na partnerství ptalo zhruba třicet párů. Zajišťovat ho bude matrika na Staroměstské radnici, kde se ale dostanou do časové kolize se svatbami. Podle Talmanové se tak do konce roku budou partnerství uzavírat jen v pondělí a ve středu, aby se nekryly se svatbami objednanými s půlročním předstihem.

Na pardubickém magistrátu se rozhodl uzavřít partnerství zatím jeden pár. Učiní tak v srpnu slavnostně v obřadní síni. Jihlavský magistrát už registroval žádosti sedmi mužských a jedné ženské dvojice. První svazek se v Jihlavě uzavře v červenci. V Jihlavě může uzavření svazku také doprovázet proslov, musí si jej ale zajistit sami partneři.

V Hradci Králové se už na možnost uzavřít registrované partnerství dotazovalo několik desítek lidí. Matrikářky v Plzni zatím vydaly devět dotazníků. V Moravskoslezském kraji si žádost podala desítka párů. V Liberci chce partnerství uzavřít pět dvojic gayů a jeden lesbický pár. Zatímco mužům stačí podpis před matrikářem, ženy uvažují o obřadu.

Anketa

Souhlasíte se zákonem o registrovaném partnerství homosexuálů?
ano
66,1 %
ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 5518 čtenářů.

Reklama

Související články

Havel se pustil do Klause kvůli homosexuálům

Bývalý český prezident Václav Havel je rád, že Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila kontroverzní zákon o registrovaném partnerství...

Výběr článků

Načítám