Hlavní obsah

Odbory smetly program trojkoalice

PRAHA

Programovou část koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených ve středu zkritizovala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle předsedy této odborové centrály Milana Štěcha (ČSSD) je to nevyvážený dokument, který byl připraven v duchu programu ODS. Odborům se nelíbí, jak chce trojkoalice řešit daně nebo snižovat odvody na důchody i cenu práce. Výhrady mají i k vývoji penzí.

Článek

"Je to zajíc v pytli," prohlásil Štěch, který je zároveň senátorem za ČSSD. Programovou část koaliční smlouvy podrobili rozboru experti ČMKOS. Podle vedení odborové centrály by případná vláda měla jejich připomínky zapracovat do programového prohlášení. Hlavní body programové části koaliční smlouvy si přečtěte zde.

Štěch ve středu uvedl, že koaliční smlouva "naplňuje příslib ODS snížit daně nejbohatším a zátěž přenést na lidi se středním a nižším příjmem formou nepřímých daní". Podle předsedy ČMKOS chybí odborům v dokumentu propočet a kompenzace výpadku příjmů státního rozpočtu po snížení daní. Štěch se obává i nepříznivého dopadu na rozpočty obcí.

Trojkoalici prý nejde o zaměstance

Ve smlouvě postrádají i nástin mzdové politiky. Kdyby se podle nich v příštích letech mzdy nezvedaly podle růstu ekonomiky, přijetí eura by provázel pokles kupní síly a životní úrovně lidí. "V dokumentu se neobjevuje ani jednou slovo zaměstnanec. Úplně se z programu ztratili dělníci v přilbách, zdravotní sestry a usměvaví důchodci z předvolební kampaně," řekl Štěch.

Dodal, že smlouva sice počítá se zvyšováním kvality života důchodců, o vývoji penzí a jejich valorizaci se ale nezmiňuje. Podle Štěcha se koaliční dokument zmiňuje jen v náznacích i o snížení nezaměstnanosti. "Cesta autorů se jeví tak, že spočívá ve snížení cen práce. Zdá se jim, že když budeme levnější, tak o nás bude větší zájem. To my podporovat nebudeme," uvedl Štěch.

Odbory jsou také proti zásadním škrtům sociálních dávek. Podle předáka má Česko již nyní nízkou podporu v nezaměstnanosti v porovnání s jinými státy EU. Pohybuje se průměrně kolem 4000 korun. Štěch míní, že kdyby ještě poklesla, nemohli by z ní lidé bez práce vyžít.

Konfederace je s 33 svazy a zhruba 600 000 členy největší odborovou centrálou v zemi. Již před volbami se její předáci netajili tím, že by si přáli vítězství levice.

Reklama

Související články

Návrhy ODS jsou populistické, míní odboráři

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve své studii, kterou v pátek představila na tiskové konferenci, uvedla, že uskutečnění předvolebních návrhů...

Štěch: lidé v ČR málo stávkují

Největší odborovou centrálu v České republice - Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) - povede i další čtyři roky Milan Štěch. V pátek v noci...

Odbory si přejí vítězství levice

V předvolebním období dali odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) najevo, koho podporují mezi politickými uskupeními, která se snaýí...

Výběr článků

Načítám