Hlavní obsah

Kdo v ČSSD dá hlas Němcové, zažije prý muka

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by některý ze soc. dem. poslanců v tajné volbě předsedy Sněmovny ve čtvrtek dal případný rozhodující hlas při volbě šéfa Sněmovny místopředsedkyni ODS Miroslavě Němcové, zřejmě by ho čekala temná budoucnost.

Článek

Vyplynulo to z odpovědi předsedy soc. dem. poslanců Michala Haška na otázku Práva, co by takovému jedinci hrozilo: "Kdybych chtěl být vtipný, řeknu, že muka pekelná, ale je to jen žert. Já ale nebudu řešit kdyby."

V tajné volbě se ale hlasování těžko ověří. Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek předpokládá, že na sebe ve čtvrtek narazí stovkové bloky. "Myslím, že ODS by měla udělat vše, aby tyhle počty odblokovala," řekl novinářům.

Podle Haška by mohlo být také zřejmé, jak který blok hlasoval. "Budeme volit takový způsob hlasování, jaký nám umožňuje náš právní řád, tzn. ústava a jednací řád Sněmovny," uvedl Hašek.

Lístek neodevzdat a pak ho ukázat

Podle jednacího řádu komory musí poslanec kandidáta na předsedu Sněmovny v tajné volbě zakroužkovat. Nezakroužkovaný lístek nelze ani v případě jediného kandidáta chápat jako platný hlas pro něho. Lístek, který si poslanec vyzvedne, ale také nemusí vůbec odevzdat.

Některý pověřený soc. dem. by pak například mohl chtít takové lístky od kolegů vidět. Tím by doložili, že pro Němcovou nehlasovali.

Reklama

Související články

Zaorálek vs. Němcová - kdo s koho?

Ve čtvrtek budou nově zvolení poslanci hlasovat o tom, kdo bude v příštím funkčním období Sněmovny jejím předsedou. Kandidáty na tuto funkci mají pouze...

Výběr článků

Načítám