Hlavní obsah

Kroupy poničily vzácný zámeček Pohansko

Právo, miv
BŘECLAV

Jako po ostřelování armádou vypadá zámeček Pohansko u Břeclavi poté, co se v pondělí večer ocitl uprostřed krupobití. Osm rozbitých oken, poškozená atika střechy a na mnoha místech zničená fasáda dokladují sílu řádícího živlu.

Článek

"Začalo to někdy kolem půl deváté, bouřka trvala asi hodinu, z toho krupobití asi čtyřicet minut," popsal pondělní večer kastelán Pohanska Pavel Gajda. Kroupy, které s velkou razancí padaly na zem, snad v životě nepamatuje. Kusy ledu, v některých případech velké skoro jako slepičí vejce, bubnovaly na střechu a zdi zámečku.

"Louka vypadala, jako by tu měli golfový turnaj. Voda v rybníce stříkala po dopadu krup pořádně vysoko. Bohužel na to doplatil i zámeček," dodal kastelán.

Za osm rozbitých oken zaplatil zasklívací službě hned v úterý dopoledne asi dva tisíce korun a chválil předky, že používali k zasklení jen tabulky s plochou kolem čtvrt metru čtverečního. Náprava rozbitých oken je ale maličkostí proti tomu, co bouře natropila dál. Opravu vyžaduje střecha s uvolněnými hřebenáči a křidlicemi atiky a také fasáda. Vichřice také zanesla na střechu arkád listí a větve a vodní příval jimi vzápětí zanesl odtokové žlaby.

O další škody se pak postarala voda, která pronikla až do památky. Jaká bude konečná výše škody, respektive nákladů na opravu, si kastelán zatím netroufá odhadnout. "Na provoz to ale nemá vliv, okna máme znovu zasklené a chystáme se na velkou akci ve sváteční červencové dny. Jen doufám, že informace o následcích krupobití neodradí lidi od návštěvy," dodal kastelán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám