Hlavní obsah

Topolánek s raketovými základnami souhlasí, Paroubek váhá

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politickou scénu nerozděluje jen diskuse o nové vládě, ale i názor, jak by se v Česku mělo rozhodnout, zda by na území republiky měla být umístněna raketová základna USA.

Článek

Šéf ODS a kandidát na premiéra Mirek Topolánek by ji uvítal a považuje ji za perspektivní. Rozhodnutí podle něj přísluší parlamentu. Podle jeho informací do ČR mířila americká mise, která měla určit lokality pro protiraketovou obranu, ale byla kvůli politické situaci odložena.

"Ta mise nás k ničemu nezavazuje. Je třeba, aby americký Kongres měl informace k rozhodnutí, jestli jsou na českém území vhodné lokality, nebo nejsou. A je na českém parlamentu, jak se zachová k případnému umístění této protiraketové obrany v ČR," řekl Právu. Dodal, že situaci konzultuje s dosluhujícím ministrem obrany Karlem Kühnlem. Ten Právu vzkázal, že postoj Topolánka je povzbuzující.

Vzpomínky na základny SSSR

Předseda soc. dem. a premiér Jiří Paroubek považuje za nejpřirozenější východisko referendum. "Protože to mění velice významným způsobem bezpečnostní situaci ČR a zvyšuje také bezpečnostní rizika pro občany. Zcela nepochybně je potřeba hrát v té otázce s otevřenými kartami. Předpokládám, že bezpečnostní experti řeknou vše, co je nezbytné k plné informovanosti českých občanů," řekl Právu premiér. Protože neexistuje obecný zákon o referendu - ani nově vznikající koalice s ním nepočítá - mohlo by se podle Paroubka vypsat referendum speciální. Topolánek toto volání po plebiscitu nepovažuje za politicky korektní. "Je to pokus o trik a vyvolávání resentimentu za sovětskými základnami," uvedl.

Zelení umístění základen nevylučují, ale chtěli by, aby se o nich rozhodlo až po poradě s ostatními státy EU. Podle předsedy Martina Bursíka by k základně mělo být vypsáno referendum.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek se nechtěl ke způsobu schvalování vyjadřovat, protože ČR ještě nedostala žádnou nabídku. "KDU-ČSL se rozhodne na základě toho, zda by to zvýšilo či nezvýšilo obranyschopnost země," uvedl.

Komunisté jsou proti cizím základnám na českém území, ale pokud by k rozhodování došlo, přivítali by referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám