Hlavní obsah

Paroubek se pustil do Langra a Parkanové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí prohlásil, že místopředseda ODS Ivan Langer by se neměl stát ministrem vnitra. Kritizoval i adeptku na ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL).

Článek

Langra v Paroubkových očích diskvalifikuje jeho možný podíl na zveřejnění Kubiceho zprávy na jednání sněmovního výboru čtyři dny před volbami.

"Podle mého názoru ministrem vnitra nemůže být člověk, který záměrně poskytl dokumenty v režimu důvěrné žurnalistům, popř. zavinil svou nedbalostí, že do nich mohli novináři nahlédnout. Ať se to stalo způsobem prvním nebo druhým, je to jasná diskvalifikace z postu tak bezpečnostně citlivého," řekl Paroubek. Premiér podle svých slov také se zděšením sledoval nedělní Otázky Václava Moravce na toto téma. "Jak to vypadá, nominovaný ministr vnitra prostě porušil zákon. Chce někdo v této zemi mít ministrem někoho, kdo porušil zákon? Já si myslím, že to je zájem každého občana, aby tomu tak nebylo," prohlásil Paroubek.

Langer pro Právo uvedl: "O tom, kdo porušuje nebo neporušuje zákon, nerozhoduje Jiří Paroubek v Lidovém domě, ale nezávislé soudy."

Člen odstupujícího sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Václav Frank (KSČM) dosvědčuje, že nominovaný ministr vnitra Ivan Langer (ODS) zacházel v pondělí 29. května s tajnou zprávou šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho nezodpovědně. "Já jsem byl přítomen na tomto jednání branně-bezpečnostního výboru ještě s dalšími komunistickými poslanci a víme evidentně, že poslanec Langer tam tu zprávu ponechal. Dokonce jsem viděl, že tou zprávou redaktor České televize listuje a fotografuje si některé věci... on jako poslanec, který věděl, že jde o utajenou zprávu, ji neměl nikdy nechat volně ležet na stole. To prostě neexistuje, jinak je to porušení zákona o utajovaných skutečnostech. A já si myslím, že by to mělo být v každém případě řešeno," svědčí Frank.

Další člen sněmovního výboru poslanec Zdeněk Maršíček (KSČM) v průběhu zasedání výboru seděl vedle Langera a jeho chování popsal: "Je pravda, že pan poslanec na krátkou chvíli v době projednávání a diskuse jednání výboru opustil. Zprávu v té chvíli ponechal otevřenou na stole."

Ministr zdravotnictví David Rath podal v pondělí trestní oznámení na Langra s tím, že není možné tolerovat neustálé úniky důvěrných materiálů, případně materiálů, které používá policie jako pracovní verze.

Kühnl se nástupkyně na obraně zastal

Paroubek se kriticky vyjádřil i Vlastě Parkanové: "Myslím, že paní Parkanová bude hlavně problémem pro tuto vládu, protože je na ministerstvu obrany absolutním laikem." Parkanová ale podle premiéra zákon neporušila. Paroubek pak připomněl její údajný výrok, že by zvládla většinu resortů. Premiér by si prý troufl "tak na dva tři".

Parkanové se zastal odstupující šéf obrany Karel Kühnl. "Vlastu Parkanovou považuji za zcela kvalifikovanou na výkon funkce ministra obrany," řekl Právu.

Prohlásil, že ji zná dlouho a vnímá ji jako seriózní političku. "V bezpečnostní politice je hodně doma," podotkl s odkazem na její dřívější působení v příslušných sněmovních výborech. "Její názory na bezpečnostní a zahraniční politiku se kryjí s mými. Její názory jsou vyzkoušené, známé, a tudíž nehrozí žádná překvapení," pochválil Parkanovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám