Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud vyřídil dalších deset volebních stížností - neuspěla ani jedna

Právo, Markéta Pudilová
BRNO

Stížnost Phillipa Janýra shodil společně s dalšími devíti případy ze stolu při dnešním jednání sedmičlenný volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v Brně. Stížnosti nevyhověly buď po formální nebo po faktické stránce. Do konce termínu - 6. července - tak zbývá soudcům projednat 28 volebních stížností.

Článek

Janýr protestoval proti výsledku voleb, který podle něj ovlivnila neregulérní volební kampaň. Neuspěl kvůli formálním chybám, soudci jeho stížnost zamítli i pro nedůvodnost.

"Navrhovatel zpochybnil celkový výsledek voleb, to ale podle zákona nemůže. U jednotlivce vystupuje do popředí ochrana jeho aktivního volebního práva a zákon proto předpokládá, že argumentace takovýchto návrhů bude směřovat proti konkrétním protizákonnostem. Ke zpochybnění výsledku volby může dojít jen tam, kde je občan zapsán ve stálém seznamu," řekla Právu mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Soud také neuznal jeho výhrady vůči kampani, jež podle něj poškodila ČSSD. "Volební kampaň vedou ve volbách do Poslanecké sněmovny politické strany a tato kampaň je vedena jak v pozitivním, tak také v negativním smyslu. Je přirozené, že kandidující strany voliče nejen přesvědčují o tom, že právě jejich nabídka je nejlepší, nýbrž zcela legitimně se snaží je i odradit od nabídky svých politických soupeřů," tvrdí soudci.

To, že ODS nařkla ČSSD z propojení organizovaného zločinu, státní administrativy a části bezpečnostních složek je podle soudců reakcí na tvrzení sociální demokracie a Jiřího Paroubka o dlouhodobě připravovaném spiknutí a pučistických praktikách. "ODS, stejně jako ČSSD a další politické strany, tak pouze  reagovala na případ spojený se zprávou policejních složek, obsahující řadu faktických tvrzení i vyslovených názorů. Podstatné  z hlediska rozhodování soudu je to, že všechny relevantní subjekty měly dostatečnou možnost se k publikovaným informacím vyjádřit, takže voliči zůstala zachována možnost svobodného přístupu k různým informacím a názorům, mezi nimiž si mohl vybrat," podotkla Dostálová.

Šimonovského volba je platná

Soudci v pondělí také například zamítli návrh znojemského voliče na neplatnost volby lidoveckého kandidáta Milana Šimonovského. Podle navrhovatele se Šimonovský nevzdal do posledního dne voleb senátorského mandátu a tudíž je jeho volba do Sněmovny neplatná.

Podle NSS však senátorský mandát zaniká současně se vznikem poslaneckého mandátu, návrh tak soudci zamítli pro nedůvodnost.

O dalších stížnostech budou soudci jednat tento čtvrtek. Podle Dostálové není pravděpodobné, že by soud o všech stížnostech rozhodl do konce tohoto týdne. "Musí dát prostor všem účastníkům řízení - v některých věcech je to 200 nově zvolených poslanců - aby se k návrhu vyjádřili," dodala mluvčí NSS.

Reklama

Výběr článků

Načítám