Hlavní obsah

Paroubek: ČSSD vládu trojkoalice nepodpoří

Právo, Novinky, trj, alm
PRAHA

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že sociální demokracie nepodpoří vládu ODS, lidovců a zelených. Koaliční smlouva, kterou v pondělí ODS, KDU-ČSL a SZ podepsaly, podle Paroubka nepočítá se stanovisky ČSSD. Paroubek nicméně nevyloučil, že by v budoucnu mohla sociální demokracie vládu podpořit, podmínil to ale programovými a personálními změnami.

Článek

Paroubek v pondělí na tiskové konferenci zároveň oznámil, že ČSSD nebude tolerovat vládu trojkoalice ani výměnou  za křeslo šéfa Sněmovny.

Smlouva je podle premiéra dokumentem na úrovni pokleslé žurnalistiky, je příliš obecná a proklamativní. Na druhé straně vadí Paroubkovi hluboké detaily, jejichž význam by podle něj výrazně ovlivnil život v zemi.

ČSSD požaduje programové i personální změny

"Pokud v koaličním programu budou na základě konzultace s námi provedeny změny, můžeme diskutovat o podpoře vládě, je pro nás ale nepřijatelný Langer jako ministr vnitra," řekl Paroubek. Narazil tak na podezření sociálních demokratů, že místopředseda ODS Ivan Langer umožnil zveřejnění tajné části tzv. Kubiceho zprávy.

Paroubek upozornil, že záleží na podobě programového prohlášení vlády. V případě, že do něj trojkoalice zapracuje požadavky ČSSD, má podle Paroubka ještě jistou naději na toleranci ze strany sociální demokracie.

Dosluhující ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že programovou část koaliční smlouvy může charakterizovat dvěma slovy. "Zdražování a zadlužování," řekl Sobotka, který zároveň kritizoval, že dokument neobsahuje žádná konkrétní čísla. Chybí mu také zmínky o konvergenčním programu a zavedení eura. 

Škromach: Zaorálek by mohl být provizorním šéfem Sněmovny

Paroubek v pondělí také zopakoval, že kandidátem sociální demokracie na post šéfa Sněmovny je Lubomír Zaorálek, ale pouze v případě, že samotnému hlasování bude předcházet dohoda o jeho zvolení. ČSSD nehodlá postavit Zaorálka proti kandidátce ČSSD Miroslavě Němcové do "divoké volby".

Premiéra doplnil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který řekl, že Zaorálek by mohl být ve funkci předsedy Sněmovny "provizorně". Škromach se vyslovil pro zavedení nepsaného principu, podle kterého by křeslo šéfa dolní komory obsazoval vždy zástupce nejsilnější opoziční strany.

Narazil tak na možnost, že by se vlády nakonec chopila ČSSD s Jiřím Paroubkem v čele. V takovém případě by podle Škromacha sociální demokraté přepustili vedení Sněmovny zástupci ODS.

Klaus bude situaci řešit s Topolánkem

Prezident Václav Klaus v pondělí odmítl Paroubkova slova komentovat s tím, že v současné době pro něj existuje pouze jedna varianta, kterou je pověření vítěze voleb pokusem o sestavení vlády. Zopakoval, že považuje vládu koalice ODS, lidovců a zelených za nejsmysluplnější řešení. 

Klaus také oznámil, že se hodlá v úterý večer sejít s předsedou ODS, aby spolu jednali o vzniklé situaci.

Anketa

Měla by podle vás trojkoalice dělat programové ústupky ČSSD?
Ano
34,5 %
Ne
65,5 %
Celkem hlasovalo 7105 čtenářů.

CO KRITIZUJE ČSSD NA KOALIČNÍ SMLOUVĚ?

ČSSD v dokumentu chybí:

  • harmonogram přijetí eura a zmínka o konvergenčním programu
  • vyčíslení dopadů zrušení některých daní na veřejné rozpočty
  • slib zavedení obecného referenda a přímé volby prezidenta
  • závazek, že koalice nedovolí privatizaci České televize
  • postoj české diplomacie vůči Rusku a Číně

ČSSD ve smlouvě vadí:

  • sloučení nemocenského a sociálního pojištění
  • snížení odvodů na sociální pojištění 
  •  zavedení rovné daně
  • celá kapitola zdravotnictví
  • nominace Ivana Langera na funkci ministra vnitra

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD trvá na programových ústupcích koalice

V úterý se sešel poslanecký klub ČSSD, který potvrdil programové požadavky, jimiž podmínil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podporu středopravicové...

Výběr článků

Načítám