Hlavní obsah

Starosta odešel od nehody, nesmí čtyři měsíce řídit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEPOMUK

Starostovi Nepomuku Pavlu Jiranovi (nezávislý) se nevyplatila snaha udržet pod pokličkou nehodu, při které letos v březnu v centru města zdemoloval služební vůz. Za to, že havárii neohlásil, z místa utekl a ještě se snažil zahladit stopy, ho potrestal správní orgán zákazem řízení motorových vozidel na čtyři měsíce a uložil mu i pokutu 3500 korun.

Článek

"Byl uznán vinným ze spáchání přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu," řekl Právu vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Klatovech Antonín Nauš. Úředníci se při rozhodování o Jiranově vině ztotožnili s výsledky šetření policistů. "Starosta nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a dále porušil povinnosti účastníka dopravní nehody mimo jiného tím, že od nehody odešel," uvedl šéf Okresního policejního ředitelství Plzeň-jih Jiří Tyc.

Policisté Jiranovi měli za zlé především to, že nehodu neohlásil, ačkoli škoda na vozidle byla mnohem vyšší než 20 tisíc korun, což je hranice pro oznamovací povinnost. Navíc starosta byl podle svého pozdějšího vyjádření zraněn, a to je další podmínka pro oznámení takové nehody.

Lidé si nepamatovali, co pil

Původní podezření, že Jiran usedl za volant opilý, což by vysvětlovalo jeho snahu vyhnout se na místě kontaktu s policií, se nepodařilo prokázat. Vyšlo sice najevo, že ten večer seděl v restauraci, ale svědci, kteří tam večer byli s ním a které oslovila policie, ve svých výpovědích uvedli, že si nepamatují, co pil.

Jiran 3. března kolem 21. hodiny narazil se Škodou Octavie do betonového sloupu. Nikomu nic neohlásil, a když tam po upozornění občanů přijela policie, vůz už byl odtažen a místo nehody perfektně uklizené. Později policistům tvrdil, že neodhadl výši škody. "Myslel jsem si, že to bude do 20 tisíc korun. Byl jsem zraněný na hlavě, měl jsem otřes mozku. Proto jsem odešel domů," reagoval dříve na dotaz Práva starosta. Celková škoda byla znalci odhadnuta na 150 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám