Hlavní obsah

Paroubek: Klaus se chová aktivisticky

PRAHA

Předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek v neděli odmítl postoj prezidenta Václava Klause, který ho nechce automaticky pověřit případným druhým pokusem o sestavení vlády. K tomu by došlo, kdyby trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nezískala ve Sněmovně důvěru. Podle Paroubka by měl v takovém případě nastoupit jiný vyjednavač. Prezident naopak očekává, že ČSSD trojkoalici slíbí podporu výměnou za post šéfa Sněmovny.

Článek

"Pokud by to prezident myslel vážně, tak bych řekl, že pokračuje v tom svém aktivistickém stylu řízení tohoto úřadu, takže se chová jako čestný předseda ODS," řekl v neděli Paroubek.

Klaus na dotaz, zda by případný druhý pokus o vládu svěřil Paroubkovi, v televizi Prima odpověděl: "Já myslím, že jsem mu naznačil už opakovaně, že toto doufání není správné." [celá zpráva]

Paroubek v neděli připomněl, že ODS a ČSSD v době opoziční smlouvy předložily společně návrh zákona, kde se vymezovalo, jak by se měl prezident v podobných situacích chovat - tedy nejprve pověřit sestavením vlády předsedu vítězné strany a v případě jeho neúspěchu šéfa druhé nejsilnější strany.

"Pokud ODS a její čestný předseda změnili názor, tak by to měli říct a měli by také říci proč," řekl Paroubek. Neodpověděl na dotaz, zda by měl případně větší šanci sestavit vládu než předseda ODS Mirek Topolánek. "To se uvidí," odpověděl.

Prezident: za šéfa Sněmovny musí ČSSD podpořit koalici

Podle prezidenta Klause by měli sociální demokraté slíbit podporu koaliční vládě ODS, lidovců a zelených výměnou za funkci předsedy Sněmovny. V pořadu, který v neděli odvysílala televize Prima prezident řekl, že nelze zvolit sociálního demokrata do čela Sněmovny bez dohody, která povede k vyjádření důvěry vládě.

"Považuji za vyloučené, že by někdo nechal zvolit sociálního demokrata předsedou sněmovny bez velké dohody, která by vedla k definitivní koncovce - vyjádření důvěry vládě," řekl prezident. "Nikdo nemůže udělat jeden tah, aniž by věděl, jak bude vypadat druhý tah," dodal Klaus.

Prezident se nabídl, že by mohl být prostředníkem takové dohody. Se slibem podpory trojkoalice by podle něj mohly obě strany přijít na Pražský hrad.

Zablokování Sněmovny podle Klause nikam nevede

Předseda ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek v pátek oznámil, že kandidátem sociální demokracie na předsedu Sněmovny bude její bývalý šéf Lubomír Zaorálek. Podle pátečního prohlášení vedení ČSSD strana nepodpoří kandidáta jiné strany, čímž může blokovat ustavení nové Sněmovny a následný vznik nové vlády. Paroubek ale zároveň upozornil, že podpora Zaorálka ze strany koalice neznamená automaticky, že jí ČSSD dá důvěru.

"Zablokovat rozpolcenou Sněmovnu může každý. Je otázka, jestli to k něčemu vede," reagoval na tento záměr sociální demokracie prezident Klaus.

Reklama

Související články

Paroubek: Klaus jedná ve prospěch ODS

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek si myslí, že Václav Klaus není nadstranický prezident. Paroubek to ve středu řekl, když se ho Právo ptalo na Klausovo...

ČSSD připustila podporu Topolánkově vládě

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v neděli večer na utajené schůzce nedospěli k žádné dohodě. Paroubek ale po jednání připustil, že by ČSSD...

Výběr článků

Načítám