Hlavní obsah

ODS dá rok novému silničnímu zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový silniční zákon, který prosadila končící vláda, ODS míní prověřit. Zdá se jí příliš přísný pro řidiče a má obavy, že by mohl zatěžovat samosprávu. Uvedl to Ivan Langer v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

"Dohodli jsme se, že rok budeme vyhodnocovat účinnost dopadů zákona. Pokud vyplyne, že je nepřiměřeně tvrdý, že jen perzekuuje řidiče a že je administrativně náročný, podáme návrh na jeho změnu," řekl Langer. ODS se proti tomuto zákonu vždy stavěla. Langer se obává především toho, že řidiči mohou přijít o průkazy kvůli špatnému parkování. Nechal se však nachytat na švestkách. Ředitel dopravní služby Zdeněk Bambas uvedl: "Za špatné parkování nikdo nepřijde o řidičský průkaz, žádné body za něj nejsou."

Ministr vnitra František Bublan návrh obhajoval: "Když si podíváte na statistiky, kolik dětí a lidí zemře na přechodu, musí se něco dělat." S tím souhlasil i Langer: "Souhlasíme, že je třeba něco udělat proti pirátům silnic, k tomu, aby zákon fungoval, je ale potřeba společenská akceptace zákona. Zákon jde až nepřiměřeně daleko."

To se Bublanovi nezdá: "Byl jsem přítomen diskuzím, zda je to příliš tvrdé a nebo naopak měkké. Mně připadalo, že je potřeba udělat razantního."

Bodový systém platí ve většině zemí Evropy

Také šéf dopravních policistů Bambas zákon obhajoval: "Je to bič, který platí ve většině civilizované Evropy, osvědčil se a všude byly stejné argumenty, že polovina řidičů přijde o průkazy. Je přísný vůči tomu co platí dnes, ale není přísný vůči tomu co, platí v Evropě. Řidičská veřejnost se nemá proč zákona obávat. Stačí dodržovat předpisy. Většiny přestupků se lidé dopouštění vědomě."

Bublan také zdůraznil, že policie nebude nikoho trestat odebráním bodů: "Policie nebude udělovat body, o těch rozhodne samospráva, policie bude jen definovat přestupek."  Toho se obává Langer. Podle něj to může zatížit samosprávy, které mají nové povinnosti.

Policie neplánuje žádnou přechodnou dobu, během níž se řidiči budou moci přizpůsobit novým pravidlům. "Můžeme být tolerantnější jen u těch nejbanálnějších přestupků, ale ne pokud půjde například o ohrožení chodce," uvedl Bambas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám