Hlavní obsah

Kalousek: ČSSD chce co nejslabší vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska budou sociální demokraté podporovat co nejslabší vládu, kterou budou moci snadno odvolat. V pořadu Sedmička televize Nova Kalousek řekl, že ČSSD si protiřečí, když tvrdí, že ji zajímá především program koalice ODS, lidovců a zelených. Sociální demokraté přitom podle něj nechtějí ve vládě lidovce.

Článek

"Myslím, že je logická strategie ČSSD, že podpoří vládu, která bude co nejslabší, aby ji měla takříkajíc na lopatě," uvedl v neděli Kalousek. "Sociální demokraté si protiřečí, když říkají, že je pro ně důležitý program. Přitom chtějí podpořit menšinovou vládu ODS," dodal předseda lidovců.

ČSSD by mohla preferovat menšinovou vládu ODS bez lidovců a zelených, protože by byla teoreticky snáz odvolatelná. Pokud by důvěru získala vznikající trojkoalice, bylo by ji těžké odstavit, protože pro vyslovení nedůvěry musí být 101 poslanců. Levice jich má o jednoho méně.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek před časem prohlásil, že Kalousek "ztratí dech, když nebude ve vládě". KDU-ČSL se podle premiéra už od nástupu Miroslava Kalouska v roce 2003 ubírá jednoznačně směrem k ODS. [celá zpráva]

Kalousek v Sedmičce také odmítl, že by mu ČSSD chtěla oplatit jeho podíl na jarní vládní krizi, která vyústila v odstoupení tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. "To je zřejmý zástupný důvod," uvedl Kalousek a připomněl, že ČSSD chtěla v případě svého volebního vítězství s křesťanskými demokraty jednat jako s případným koaličním partnerem.

Lidovci podpoří šéfa Sněmovny z řad ČSSD jen za podporu vládě

Předseda KDU-ČSL se vyjádřil také k chystané ustavující schůzi Sněmovny a volbě jejího předsedy.

"Dokud nebude vyjednána podpora pro koaliční vládu, pak nelze počítat s podporou kandidáta ČSSD," sdělil Kalousek s tím, že křesťanští demokraté nemohou nominovat člověka, který by měl rozhodovat, kdo povede případný třetí pokus o sestavení vlády.

"Pokud dohoda nebude, je logické, že ze strategických důvodů nelze volit kandidáta sociální demokracie," uzavřel Kalousek.

ČSSD v pátek oznámila, že bude podporovat pouze svého kandidáta na post šéfa Sněmovny. Usilují o znovuzvolení Lubomíra Zaorálka. [celá zpráva]

Lidovci podle Kalouska respektují výsledky voleb, které nedopadly tak, aby KDU-ČSL nominovala svého kandidáta na předsedu Sněmovny. "Budeme mít ale kandidáta na místopředsedu. Zatím je navržen Jan Kasal," řekl Kalousek. 

Práce na trojkoalici není zbytečná

Šéf lidovců prohlásil, že práci na vzniku koalice ODS, lidovců a zelených nepovažuje za zbytečnou. "Děláme to, co jsme slíbili před volbami. Snažíme se sestavit vládu bez podpory KSČM," řekl Kalousek s tím, že nezastává postoj přehnaně optimistický, ale poctivý. "My věříme, že ten projekt má smysl, pokud ho někdo rozbije, to je věc jiná," dodal.

Údajnou skepsi předsedy ODS Mirka Topolánka ohledně šancí trojkoalice na úspěch ve Sněmovně Kalousek odmítl. Topolánkovy výroky byly prý vytrženy z kontextu.

Reklama

Související články

Topolánek už začal pohřbívat trojkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek ještě ani nesestavil svoji koaliční vládu, a už ji začal pohřbívat. "Šanci tomu dávám tak 50 : 50, podle prozatímních vyjádření...

Výběr článků

Načítám