Hlavní obsah

ODS, lidovci a zelení schválili koaliční smlouvu

PRAHA

Koaliční smlouvu mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených schválila v neděli grémia všech tří stran, které zároveň odsouhlasily nominaci svých kandidátů na obsazení jednotlivých ministerských křesel. Předsedové stran tak dostali mandát k tomu, aby v pondělí koaliční smlouvu slavnostně podepsali.

Článek

Jako první oznámili souhlas s koaliční smlouvou zelení, kteří zároveň uvedli, že se budou snažit jednat o podpoře pro trojkoalici s ČSSD. Občanští demokraté krátce po 17. hodině k souhlasu se smlouvou přidali i výzvu premiérovi Paroubkovi k demisi. KDU-ČSL přišla se zprávou o schválení koaliční dohody jako poslední.

Lidovci nominují dvě ženy

Mezi kandidáty na ministerské posty zařadili lidovci dvě ženy, Vlastu Parkanovou do čela resortu obrany a Michaelu Šojdrovou na ministerstvo kultury. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek by měl v koaliční vládě zasednout jako vicepremiér a ministr zemědělství a venkova.

Kalousek v neděli v pořadu Sedmička televize Nova také uvedl, že lidovci navrhnou na post místopředsedy Sněmovny Jana Kasala.

ODS vyzvala Paroubka k demisi

Občanští demokraté oznámili schválení koaliční smlouvy krátce po 17. hodině. Výkonná rada ODS zároveň nominovala své kandidáty do koaliční vlády a vedení Sněmovny.

Do funkce předsedkyně dolní komory navrhla ODS Miloslavu Němcovou, místopředsedkyní by se měla stát poslankyně Lucie Talmanová. Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že zprávy o personálním obsazení jednotlivých ministerstev, které se objevily v médiích, byly správné. [celá zpráva]

Třetím usnesením Výkonné rady ODS byla výzva premiérovi Jiřímu Paroubkovi, aby podal demisi.

Zelení chtějí jednat s ČSSD o podpoře trojkoalice

Republiková rada Strany zelených začala jednat už v 10 hodin a drtivou většinou podpořila koaliční smlouvu s občanskými demokraty a lidovci, kterou v pátek dohodli lídři stran.

Jednalo se také o personálním obsazení jednotlivých ministerstev. Zelení nominovali do koaliční vlády svého předsedu Martina Bursíka na post vicepremiéra a ministra životního prostředí. Do čela ministerstva školství navrhli místopředsedkyni Danu Kuchtovou. Jako ministra a šéfa legislativní rady vlády za Stranu zelených schválila Republiková rada právníka Františka Korbela.

Širší vedení v neděli také pověřilo předsednictvo strany, aby vyjednávalo o podpoře trojkoalice s ČSSD. "Tahle vláda nedokáže vládnout bez podpory nebo tolerance ČSSD, takový je stav. My bychom rádi přispěli k nalezení společného jmenovatele s ČSSD, aby tam vznikla ochota dát té vládě prostor," řekl po zasedání předseda Strany zelených Martin Bursík.

Hledání podpory ve Sněmovně

V dalších týdnech budou koaliční partneři řešit otázku, jak pro svůj projekt získají důvěru ve Sněmovně. K většině totiž chybí "stovkové" koalici minimálně jeden hlas. ČSSD zatím Topolánkův tým odmítá tolerovat. Topolánek očekává, že klíčové hlasování se uskuteční nejdříve za čtyři týdny.

Reklama

Související články

Topolánek už začal pohřbívat trojkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek ještě ani nesestavil svoji koaliční vládu, a už ji začal pohřbívat. "Šanci tomu dávám tak 50 : 50, podle prozatímních vyjádření...

Výběr článků

Načítám