Hlavní obsah

Patálie s demisí

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s demisí ministra Tvrdíka nemusejí ještě končit. Ústava určuje, že demisi člena vlády podává do rukou prezidenta předseda vlády. To se vykládá, že premiér předává demisi prezidentovi písemně a osobně, což se zatím nestalo ani po první, ani po druhé Tvrdíkově rezignaci.

Článek

Dožadovat se "neprodleného" předložení demise, která demisí zatím není, jak to činila v pátek za prezidenta jeho kancelář, by prezident neměl, protože premiér má možnost s odstupujícím ministrem stále jednat.

Teprve podáním demise do rukou prezidenta začínají podle ústavy jeho velké, samostatné pravomoci, náplast na bolístku, že například v zahraniční politice samostatně vystupovat nesmí a musí se podřizovat vládě. Demisi totiž může, ale také nemusí prezident přijmout, a to bez ohledu na premiérovo stanovisko. Bude-li chtít Klaus dělat vládě potíže, což nelze vyloučit, Tvrdíkovu demisi nepřijme.

Vladimír Špidla vždy ale může sám dát prezidentovi návrh na Tvrdíkovo odvolání, buď aby netrápil někoho, kdo ministrem už nechce být, nebo proto - kdyby snad Tvrdík potřetí změnil na své ministrování názor - aby se zbavil člena vlády, který svými teatrálními gesty a neseriózností jen destabilizuje její postavení.

Návrh premiéra na odvolání člena vlády prezident odmítnout nesmí, ústava zde jasně určuje, že pánem je předseda vlády, ne prezident republiky.

PRÁVO 2. června

Reklama

Výběr článků

Načítám