Hlavní obsah

Zeman prý konzultuje politiku s Klausem

PRAHA

V politických kruzích kolují zprávy, že bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman se nedávno setkal s prezidentem Václavem Klausem. Prý si také telefonují. Tyto informace se nepodařilo ověřit.

Článek

Zeman po volbách řekl, že se k politice nebude vyjadřovat, protože jeho účast v kampani byla "poslední službou" ČSSD. Nejmenované zdroje však Právu sdělily, že svůj postup se Zemanem konzultuje předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek.

Mluvčí Hradu Petr Hájek nevěděl, zda Zeman osobně přál Klausovi k jeho pondělním pětašedesátinám. "To já fakt nevím, to je jejich osobní věc," reagoval na dotaz Práva. V minulých letech se Zeman a Klaus u příležitosti svých narozenin neformálně setkali.

Právo už informovalo o možném záložním plánu, podle kterého by východiskem z povolební patové situace byla menšinová vláda ODS s tolerancí či podporou soc. dem. S takovýmto řešením, ale v opačném gardu má zkušenost právě Zeman a Klaus. Mandát takové vlády by trval třeba jen dva roky, tedy dobu potřebnou ke změnám volebního zákona.

Zeman poté, co nedávno pomohl šéfovi slovenské soc. dem. strany Smer Róbertu Ficovi v kampani, strávil podle zdrojů Práva na Slovensku několik dní, a pak údajně s určitými zastávkami zavítal na Blízký východ. Podle jiných zpráv byl i v Rusku. Do ČR se měl vrátit ve středu, včera však v tvrzi v Novém Veselí na Vysočině nebral telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám