Hlavní obsah

Koalici ODS, lidovců a zelených si přeje polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bleskový průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM) pro Českou televizi ukázal, že občané České republiky jsou v názoru na svou budoucí vládu rozdělení téměř přesně na půl. Zatímco 51 procent by v křesle premiéra rádo vidělo šéfa ODS Mirka Topolánka, 49 procent tuto představu odmítá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Podle poloviny respondentů by příští vládu měla sestavit koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Ovšem v případě neúspěchu prvního pokusu o vytvoření vládního kabinetu by měl prezident podle 52 procernt dotázaných pověřit sestavením vlády předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Naopak podle 48 procent lidí by Paroubek sestavovat vládu neměl.

Nejjednotnější jsou Češi v odporu proti velké koalici ODS a ČSSD, kterou odmítá 64 procent dotázaných. V rámci voličů jednotlivých stran jsou této variantě nejvíce nakloněni příznivci ČSSD, 48 procent z nich by bylo pro.

Předčasné volby by možná dopadly stejně

Lidé také odpovídali na to, zda by v případě předčasných voleb volili stejnou stranu jako v posledních sněmovních volbách. Převážná většina voličů ODS, ČSSD a komunistů by svou volbu zopakovala. Mírný odliv by možná zaznamenaly voličské základny lidovců a zelených. Zhruba 15 procent jejich příznivců by se tentokrát přiklonilo nejčastěji k ČSSD.

Z 627 lidí, které STEM oslovil, by si zhruba 65 procent dotázaných přálo změnu volebního systému, mezi nimi jsou nejčastěji voliči ODS.

Reklama

Související články

Topolánek a Paroubek se v noci tajně sešli

Předseda ODS Mirek Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek se podle informací Práva sešli v neděli pozdě večer. Schůzka údajně skončila až po půlnoci. Na poslední...

ČSSD trvá na programových ústupcích koalice

V úterý se sešel poslanecký klub ČSSD, který potvrdil programové požadavky, jimiž podmínil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podporu středopravicové...

Výběr článků

Načítám