Hlavní obsah

Rath podal trestní oznámení na Julínka kvůli farmaceutickým firmám

Právo, Novinky, per, fia
PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) ve čtvrtek oznámil, že podal trestní oznámení na senátora ODS Tomáše Julínka. Podezírá ho, že nechává své občanské sdružení Reforma zdravotnictví financovat zahraničními farmaceutickými firmami. Julínek se proti jeho slovům ohradil, Rath se jen snaží odvést pozornost od svých vlastních kauz.

Článek

Podle Ratha se Julínek dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Jako senátor měl vystupovat ve prospěch Mezinárodní asociace farmaceutických společností. Údajně se snažil zabránit vydání úhradové vyhlášky na léky, která podle ministra snižuje ceny zahraničních přípravků na úroveň běžnou v Evropské unii.

"Výrobci vydělávají na České republice více než v jiných zemích EU," prohlásil ministr s tím, že se zahraniční firmy snaží s pomocí ODS přijetí úhradové vyhlášky zhatit.

Senátor Julínek však výroky ministra ostře odmítl. "Byl to zoufalý projev velmi stresovaného člověka, protože mu hrozí obvinění z defraudace 13,5 miliónu korun a to není legrace," uvedl Julínek v narážce na podezření, že Rath ještě jako prezident České lékařské komory (ČLK) špatně hospodařil s příjmy z inzerce v profesním časopise Tempus Medicorum. [celá zpráva]

"Jeho obvinění jsou naprosto účelová a ničím nepodložená, jak ostatně sám přiznal," uvedl Julínek. Farmaceutické firmy se prý podílí na fungování Občanského sdružení  reforma zdravotnictví - forum.cz, nikoli však na Julínkových soukromých aktivitách.

Rath se pustil do ODS

Z napojení na farmaceutické firmy obvinil Rath i jiné členy ODS. Připomněl například, že občanští demokraté nominovali do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) člena vedení farmaceutické firmy Pfizer Marka Šnajdra. Z postu ve správní radě VZP může Šnajdr podle Ratha ovlivňovat rozhodování pojišťovny ve prospěch Pfizeru.

Navíc je prý Šnajdr úzce propojen s dalším zástupcem Pfizeru Alešem Prokopenkem, který je rovněž členem ODS. V jeho kanceláři byla pořízena nahrávka Rathovy bývalé spolupracovnice a vydavatelky časopisu Tempus Medicorum Evy Klimovičové. Na nahrávce měla Klimovičová  požádat Pfizer o inzerci v hodnotě tří miliónů korun výměnou za zprostředkování schůzky s Rathem, který měl tehdy coby prezident ČLK vliv na rozhodování o tom, které léky budou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám