Hlavní obsah

V ČR řádila bouřka, vyvracela stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Prudká bouřka způsobila vrásky na čelech nejenom olomouckých silničářů. Spadlé stromy na mnoha místech Olomouckého kraje byly důsledkem prudkého lijáku, jenž se přehnal přes střední Moravu ve čtvrtek ráno. Podobným probémům čelili i lidé v jižních Čechách.

Článek

Na Prostějovsku spadl také jeden strom na nákladní vlak. Zastavil tak v těchto místech železniční dopravu. Nehody se obešly bez zranění.

"U Bedihoště spadl strom na vedení a byl poškozen i sběrač lokomotivy nákladního vlaku. Pád stromu poškodil trolej a musíme odtáhnout i nákladní vlak. Ke zranění osob nedošlo," řekl vrchní přednosta olomoucké správy dopravní cesty Václav John.

Podle mluvčích krajských hasičů Martiny Pavlíčkové během čtvrtečního rána odstraňovali spadané stromy přes komunikaci hasiči hned na několika místech na Prostějovsku a Přerovsku. "Hasiči zasahovali například v obci Kojetín na Přerovsku, kde leželo pět spadených stromů přes cestu. Stromy spadly na cestu také v obci Brodek u Prostějova, Želeč, Selouty, Hradčany a v obci Pivín na Prostějovsku," doplnila mluvčí hasičů.

Bouřka řádila i v jižních Čechách

Noční bouřka zaměstnala jihočeské hasiče, kteří vyjížděli k padlým stromům i k požárům ve skladech sena. Všechny případy se obešly bez zranění, nejvážnější nehodou byla srážka na železničním přejezdu u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde půl hodiny po půlnoci nákladní vlak narazil do stromu, který se předtím zřítil na trať.

Trať z obce Rybník do stanice Vyšší Brod-klášter, kde se havárie stala, je uzavřená a náhradní dopravu zajišťují autobusy. Jiří Kafka z Českých drah řekl, že srážka poškodila lokomotivu a traťové vedení, škodu dosud nezná.

Ve východních Čechách byly vyplavené domy

Mohutná bouře a silné přívalové deště vyplavily dnes v noci několik obcí v Pardubickém kraji. V Chotči na Pardubicku voda zaplavila 13 domů, řekl starosta obce Vladimír Pražan.

Příval deště z okolních polí a rozvodněná říčka Ředička vnikly do sklepů a obydlí, v domech bylo až 30 centimetrů vody. "Bydlím tu už od roku 1970, ale něco takového nepamatuji," řekl Pražan.

Reklama

Související články

První letní den lámala vedra rekordy

Středeční první letní den přinesl na mnoho míst České republiky tropické počasí s teplotami převyšujícími 30 stupňů. V Českých Budějovicích padl 56 let starý...

Výběr článků

Načítám